TvObzor
BIJELA VRANA

Priča o slavnom ruskom baletanu Rudolfu Nurejevu
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Napeta drama koju je režirao Ralph Fiennes u domaća kina stiže u četvrtak, 10. listopada

Dva puta za Oscara nominirani britanski glumac Ralph Fiennes (Schindlerova lista, Engleski pacijent) za svoj treći redateljski posao u karijeri odlučio je publici na velika platna donijeti priču o Rudolfu Nurejevu, slavnom ruskom baletanu, kojeg se danas smatra jednim od najvećih i najboljih baletnih plesača svih vremena. Priča o Nurejevu uistinu je nevjerojatna, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je on bio jedan od prvih prebjega iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza u zapadni svijet, a plesača je utjelovio priznati ukrajinski baletan Oleg Ivenko, kojem je ovo ujedno i prva filmska uloga.


Mladić u dobi od 22 godine, odjeven u fino tamno odijelo, nalazi se u avionu na letu iz Sankt-Peterburga u Pariz. Godina je 1961., a Rudolf Nurejev, prije nego što je postao legenda, član je baletne skupine Kirov i prvi put u životu putuje izvan Sovjetskog Saveza. Pariški život opčini Nurejeva, taj je mladi plesač željan upiti svu kulturu, umjetnost i glazbu koju mu taj blještavi grad pruža. Međutim, agenti KGB-a koji prate svaki njegov korak, postaju sve više i više sumnjičavi prema njegovu ponašanju i prijateljstvu s mladom Parižankom Clarom Saint. Kada se konačno suoče s Nurejevim uz šokantne zahtjeve, on je prisiljen donijeti srcedrapajuću odluku koja bi mu mogla zauvijek promijeniti život, a njegove prijatelje i obitelj staviti u smrtnu opasnost.


U jednom od intervjua u povodu dolaska filma u kina simpatični baletan Oleg Ivenko izjavio je da je prvi poziv na audiciju, koji je dobio preko elektroničke pošte, obrisao, jer je mislio da se radi o "spamu". Poslije je dobio ulogu, a u filmu je vidljivo koliko je baletan stilom plesanja i fizičkim izgledom sličan velikom Rudolfu Nurejevu. Uz Ivenka u filmu su glavne uloge ostvarili Ralph Fiennes, poznata francuska glumica Adèle Exarchopoulos (Plava je najtoplija boja) te njemački glumac Louis Hofmann (trenutno najpoznatiji po ulozi u popularnoj televizijskoj seriji Dark).

Film Bijela vrana svoju je svjetsku premijeru imao na međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, gdje je prikazan u službenoj konkurenciji i gdje je osvojio nagradu za posebno umjetničko postignuće. Nema sumnje da je i ovaj put, nakon iznimno hvaljenih filmova Koriolan i Nevidljiva žena, Ralph Fiennes uspio na veliko platno prenijeti još jednu inspirativnu, istinitu priču o kojoj će se pričati generacijama. (N.K.)
Možda ste propustili...