TvObzor
NEMIRNI PLACIDO

Slavni operni pjevač i dirigent na stupu srama zbog seksualnih napada na kolegice
Objavljeno 4. listopada, 2019.

Kao netko tko je tijekom svoje operne karijere od pola stoljeća ostvario čak 149 uloga iz tenorskog i baritonskog repertoara te snimio više od stotinu cjelovitih opernih izvedaba objavljenih na nosačima zvuka, Placido Domingo je sebi još za života podignuo spomenik trajniji od mjedi. Svoj profesionalni ugled upotpunio je dirigiranjem i umjetničkim ravnanjem te poslovnim vodstvom nad operama u Los Angelesu i Washingtonu. Svojim sudjelovanjem na masovno posjećenim koncertima diljem svijeta zajedno s kolegama Lucianom Pavarottijem i Joseom Carrerasom stekao je globalnu slavu i uvelike podebljao svoj novčanik. Ni to nije bilo sve, Domingo se rado odazivao brojnim dobrotvornim akcijama, pomagao je mladim opernim pjevačima, a pokrenuo je međunarodno operno natjecanje Operalia.

Majstor pipkanja
No, čini se sve to nije bilo dovoljno. Svijetom su se u kolovozu ove godine poput šumskog požara proširile optužbe da je Domingo tijekom proteklih trideset godina svoje karijere, dakle dok je bio na vrhuncu slave i moći, spolno zlostavljao više svojih mlađih kolegica. Kakvi su razmjeri ovakvog njegovo nasilničkog ponašanja govori i podatak koji je iznijela novinska agencija Associated Press da je Domingo navodno nasrnuo do sada na više od trideset (sic!) opernih pjevačica, profesorica pjevanja, plesačica, šminkerica te drugih članica kazališnog i administrativnog osoblja. Drugim riječima, ovaj proslavljeni operni pjevač jurišao je gotovo na svaku suknju koja mu se našla u blizini! Njegova sklonost ka pipkanju i inim seksualno motiviranim radnjama bila je javna tajna u opernom biznisu. Sve su te žene šutjele i trpjele nasilje u sjeni njegove karizme znajući da o njegovoj milosti ovisi njihova karijera. Tako je bilo sve do ovog ljeta kada su se čula brojna svjedočenja žrtava ohrabrenih pokretom #MeToo. Jedna od opernih pjevačica koje su optužile Placida Dominga za krajnje neprimjereno ponašanje bila je i Angela Turner Wilson koja danas radi kao profesorica pjevanja. Nju je prije dvadeset godina slavni tenor zgrabio za gole grudi zavlačenjem ruke pod njezinu odjeću.

Čitajući javno objavljena svjedočanstva teško da bi se za Placida Dominga moglo reći da je bio klasični silovatelj ili da je posezao za tzv. radnjama izjednačenim sa silovanjem. On se zadovoljavao neugodnim pipkanjem mlađih kolegica, upornim zakazivanjem privatnih susreta, kasnonoćnim telefonskim zivkanjem ili iznenadnim poljupcima u usta. Psihijatri i psihoanalitičari imali bi što reći za takvo nedoraslo ponašanje sličnije seksualnim fantazijama adolescenata. Riječ je o tzv. parafiliji odnosno patološkoj spolnoj sklonosti koju uzrokuju atipični predmeti, situacije, fantazije, ponašanje ili pojedinci. Glasoviti psihijatrijski priručnik “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” (tzv. DSM-5 iz 2013.) poimence spominje osam parafilijskih poremećaja, iako je psihijatrijska znanost pedantno pobrojala njih čak 549. Nekada se u psihijatriji rabila dijagnoza “neprirodnog spolnog ponašanja”, a Sigmund Freud je taj fenomen nazivao “perverzijom”. Bez obzira hoće li se jednom i sudski dokazati da je Placido Domingo bio uistinu takav nasilnik, ostat će upamćeno kako je slavni operni pjevač i dirigent istodobno bio i obični perverznjaković pa čak i bludnik s obzirom na pravni pojam bludnih radnji koje u ovome kontekstu poznaje naš Kazneni zakon.

Osim javnog sramoćenja na zalasku karijere Placido Domingo se susreo s otkazivanjem angažmana. Tako je Metropolitan Opera iz New Yorka objavila kako prekida suradnju sa slavnim opernim pjevačem koji je trebao sudjelovati u premijeri Verdijevog “Macbetha”. Oglasio se priopćenjem i sam Domingo rekavši kako je njegova karijera u Metu završila. Dodao je kako je prvi puta nastupio u ovoj opernoj kući kada je imao 27 godina te kako je u tom kazalištu pjevao 51 godina nastupivši 706 puta kao pjevač i 169 kao dirigent. Njegove koncerte već su otkazali The Philadelphia Orchestra, San Francisco Opera i Dallas Opera. Za razliku od puritanskih Sjedinjenih Država, Placido Domingo je u Europi još uvijek dobrodošao. Nakon operne izvedbe “Luise Miller” Giuseppea Verdija u Salzburgu prije nekoliko dana, Domingo je doživio ovacije. Inače, seksualno zlostavljanje nije nepoznato u opernome poslu.

Kriva su libreta
Nedavno je zbog istog ponašanja suspendiran u Royal Opera Houseu u Londonu talijanski tenor Vittorio Grigolo, poznat i kao Il Pavarottino. Njegov grijeh je bio nasrtanje na grudi svoje zborske kolegice na pozornici pred očima drugih kolega i publike. Metropolitan se s ovakvim skandalom susreo i prošle godine kada je suspendirao čuvenog dirigenta Jamesa Levinea koga isto prati glas kao seksualnog predatora. Iako su optužbe ozbiljne nije isključeno da se neki od izgrednika neće pozivati na olakotne okolnosti vezane za pogubni utjecaj lascivnih libreta i dubokih scenskih dekoltea na psihu sirotog opernog
muškarca.

Draško Celing
Možda ste propustili...