Sport
SP U ATLETICI U DOHI

Sandra Perković s lakoćom
u finale bacanja diska
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Dvostruka svjetska prvakinja u prvom je hicu bacila disk do 65,20 m te će u petak braniti zlato iz Londona

Sandra Perković bez ikakvih teškoća izborila je finale u bacanju diska te će u petak loviti svoj treći naslov svjetske prvakinje. Vladarica diska u posljednjem desetljeću bez problema je prebacila kvalifikacijsku normu (63 m) te je s hicem iz prvog pokušaja od 65,20 metara osigurala pokušaj obrane zlata osvojenog prije dvije godine u Londonu.


Iako ove sezone nije imala rezultate na koje nas je posljednjih godina naviknula, pa i razmazila, najbolja hrvatska sportašica u kvalifikacijama nije potrošila ni trun energije više negoli je to bilo potrebno. Bacala je kao peta u B skupini te ostvarila ukupno treći rezultat kvalifikacija. Dalje od nje jučer su bacile samo dvije Kubanke, Yaime Perez (67,78) i Denia Caballero (65,86). Prva je to također napravila iz prvog, a potonja iz drugog pokušaja. Normu je prebacilo sedam diskašica, dok je preostalih pet finale izborilo prema plasmanu.


Sandra je tako šesti put na velikim natjecanjima iz prvog pokušaja u kvalifikacijama izborila finale velikog natjecanja, izbjegavši dramu i nervozu kakvu je ponekad znala imati u dijelu nastupa koji ne voli. Potvrdila je tako i svoju izjavu uoči nastupa kako je u dobroj formi i ne treba dvojiti kako spremno dočekuje ovo finale i ogled s Kubankama, svojim najvećim konkurenticama.


Naša druga predstavnica u bacanju diska, 19-godišnja Marija Tolj, nije uspjela izboriti svoje prvo veliko seniorsko finale. Ovogodišnja europska U23 prvakinja imala je sva tri neispravna hica u A kvalifikacijskoj skupini te je tako ostala bez plasmana. Ovoga je ljeta tri puta bacala disk više od 62 m, uključujući i osobni rekord u Gävleu (62,76), što bi joj donijelo mjesto u finalu, no očito je podlegla tremi svog prvog velikog natjecanja.


- Nedostajalo mi je koncentracije. Veliko je natjecanje, bilo je malo straha i treme od velikih natjecanja, ali to će sve proći. Ovo je veliko iskustvo i idemo dalje. Sljedeće je godine seniorsko Europsko prvenstvo i pripremat ću se za to - izjavila je Tolj nakon odrađenih kvalifikacija.


Sara Kolak zauzela je sedmo mjesto u finalu bacanja koplja s hicem od 62,28 metara. Do njega je stigla u petoj seriji, prethodno je bacala 58,22, 62,22, 60,93 i 57,09, da bi u posljednjem hicu bacila najkraće, do svega 56,21 m. Sve to daleko je od njezinog najboljeg ovosezonskog rezultata (66,42), s kojim bi u Dohi osvojila srebro. Naime, zlato je pripalo Australki Kelsey-Lee Barber (66,56), koja ga je ulovila u posljednjoj seriji, a do tada je bila četvrta, srebro s najboljim osobnim rezultatom sezone pripalo je Kineskinji Shijing Liu (65,88), a bronca njezinoj sunarodnjakinji Huihui Lyu (65,49).


- Nisam zadovoljna, ali bar mogu reći da sam dala sve od sebe. Završila sam Svjetsko prvenstvo, nisam ozljeđena, završila sam u jednom komadu, a glava mi je već u sljedećoj sezoni. Mislim da mi nedostaju konstantni hici, cijela sezona je bila malo gore, malo dolje, to je nešto na čemu moram poraditi. Kad dobijem konstantne hice, bit će kako treba. Dobro sam se osjećala, ali jednostavno nije išlo - rekla je olimpijska pobjednica u ovoj disciplini, koja je na prošlom SP-u bila četvrta.
U kvalifikacijama bacanja kugle danas će nastupiti Filip Mihaljević. On će se za finale, koje je na rasporedu u subotu, nadmetati s još 34 suparnika koji će loviti kvalifikacijsku normu od 20,90 m. Mihaljević tu duljinu ima, postavio je ove godine novi hrvatski rekord s 21,84 m, a bacat će u B skupini, s početkom od 19.40 sati.


Goran Roguljić
Danas četiri kompleta medalja
Na SP-u u Dohi danas ćemo doznati osvajače medalje u četiri discipline, od čega tri kod atletičarki. Na rasporedu je finale u bacanju kugle te na 400 m, a dovršit će se i sedmoboj, dok će atletičari kompletirati nastup u desetoboju. Osim toga na rasporedu su kvalifikacije troskoka i polufinale na 1500 m kod atletičarki te bacanje kugle i kvalifikacije na 1500 m kod atletičara.
Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI UOČI RASPLETA SEZONE

Osijekov put do Europe skriva mnoge zamke

INTER, REAL MADRID I BAYERN

Velikani igraju za bolnice

PET GODINA NASTUPALA ZA HRVATSKU

Matea Pletikosić izabrala igrati za Crnu Goru

Najčitanije iz rubrike