Novosti
U VUKOVARU SVEČANO OTVORENI DANI HRVATSKOG TURIZMA

Vrijeme je za Slavoniju: Kontinetalni turizam novi je hrvatski adut
Objavljeno 3. listopada, 2019.

Hrvatski turizam nema samo jadranskih sedam županija, nego ima i 13 županija na kontinentu, a sada smo posebno posvetili pozornost pet slavonskih županija. Znamo da imamo i Projekt Slavonija s iznosom od 18,7 milijardi kuna od čega je dosad ugovoreno oko 11 milijardi, a pritom je 575 milijuna za projekte turizma. Namjera je da to bude i iskorak u kontinentalni turizam. Kazao je to ministar turizma Gari Cappelli, u srijedu navečer, u perivoju Eltzova dvorca u Vukovaru, uoči svečanosti otvaranja Dana hrvatskog turizma 2019., koji su, naveo je, prvi put u povijesti na kontinentu - u Slavoniji.


Ministar je dodao i kako pet slavonskih županija svake godine ima 10 posto više turista.


- Napravili smo i predstavit ćemo ovih dana strateški marketinški plan za pet slavonskih županija od 2019. do 2025. i na taj način nastojati što bolje i kvalitetnije razvijati Slavoniju - rekao je ministar. Otvarajući DHT, ministar je istaknuo: "Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, turizam nadilazi administrativne granice i zato su ovi Dani hrvatskog turizma posebni jer predstavljaju ono na čemu gradimo budućnost turizma, a to je zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje, iako su posebne na svoj način, čine jednu cjelinu, zaokruženu turističku priču". Cappelli je istaknuo i kako je Vlada RH "usmjerena na poticanje razvoja hrvatskog kontinenta u kojem veliku ulogu ima sektor turizma".


Vukovar je, pak, sinoć bio gostoljubiv domaćin najvažnije manifestacije hrvatskog turističkog sektora, što je istaknuo i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ocijenivši i da je riječ o sjajnoj prilici da se Slavonija, Baranja i Srijem predstave u naljepšem svjetlu cijeloj hrvatskoj, a posebno turističkoj javnosti i da "svi zajedno otkrijemo nove neotkrivene bisere i potencijale te iznimno lijepe i vrijedne turističke regije".


- Siguran sam kako će ovaj tradicionalni turistički skup, koji okuplja više od 1000 sudionika, biti dodatni vjetar u leđa promociji i daljnjem pozicioniranju Slavonije, kako na domaćem tržištu, tako i na inozemnim tržištima koja sve više prepoznaju tu regiju kao poželjnu i autohtonu turističku destinaciju - kazao je Staničić.


- Proteklih smo godina svu pozornost usmjeravali na svoju prekrasnu obalu, a zanemarivali kontinentalni dio zemlje. Veseli me što se to u posljednje vrijeme mijenja, pa sve više pozornosti posvećujemo i unutrašnjosti zemlje koja itekako ima turističkog potencijala. Mi Slavonci jako dobro znamo koliki je potencijal našeg zavičaja, ali moramo se pobrinuti i da za to doznaju i ostali. Zato je važno da pametno gradimo brend Slavonije i općenito unutrašnjosti zemlje. Uz gastronomiju i lokalnu kulturu, gostima moramo ponuditi i druge sadržaje - naveo je predsjednik HGK Luka Burilović i dodao da ciljani sadržaji turiste trebaju privlačiti tijekom cijele godine.
S pozornice u perivoju Eltzova dvorca pred brojnim uzvanicima govorili su i čelnici pet slavonskih županija. Župani brodsko-posavski Danijel Marušić, požeško-slavonski Alojz Tomašević, virovitičko-podravski Igor Andrović, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović posebno su pritom isticali turističke potencijale. Kako su, između ostaloga, rekli, brodski kraj diči se "sljubljivanjem svjetova kulture", požeški dio i ravnicom i brdima, virovitičkim krajem "čuje se i kaj i što", dok je Galić istaknuo brojne adute županije "protkane zlatom", a Ivanović zaključio da Slavonija, Baranja i Srijem, s Osijekom kao središtem regije, ima mnogo toga za ponuditi i biti "top-destinacijom u turizmu". S.Butigan
SKUP KOJI TRAJE VEĆ 12 GODINA
Dani hrvatskog turizma, ove godine prvi put organizirani u Slavoniji, odvijaju se u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, a manifestacija je to koja traje već 12 godina. Trodnevni skup obiluje brojnim i raznolikim događanjima u pet slavonskih županija kao domaćinima - edukativne radionice, prezentacije, tradicionalni susret s predstavnicima Vlade RH, Hrvatski turistički forum.... No, među brojnim događanjima je i dodjela nagrada i priznanja najboljima u akcijama HTZ-a i HGK-a. Prvi dio nagrada bit će dodijeljen u četvrtak navečer u Vinkovcima, a drugi dio u petak, u Osijeku.
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece