Novosti
MINISTRI VJERUJU U DOGOVOR O PLAĆAMA

Sindikat učitelja: Prijetnja
štrajkom u školama nije
prijetnja praznom puškom
Objavljeno 2. listopada, 2019.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama najavili su štrajk u osnovnim i srednjim školama od 10. listopada do ispunjenja zahtjeva, ali ministar rada Josip Aladrović vjeruje da će uspjeti postići dogovor.


"O tome ima li novca možemo razgovarati kroz više različitih konteksta, a cilj Vlade je fiskalna održivost, odnosno odgovorno ponašanje prema državnom proračunu", odgovorio je Aladrović novinarima u srijedu, upitan ima li novca za dogovor sa školskim sindikatima. "Naravno da ćemo sjesti sa sindikatima i vidjeti kolika su očekivanja, kolika su traženja, postoji li mogućnost za nekakvu mogućnost dogovora. Imamo vremena do 10. listopada", rekao je ministar rada.
Čelnici školskih sindikata najavili su u utorak štrajk zato što Vlada nema stav o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6 posto. Na pitanje je li ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak neodgovorna kada preko Facebooka šalje poruke da je na strani sindikata i da hoće povećanje plaća, Aladrović je odgovorio kako je zadatak svih članova Vlade da se ponašaju odgovorno. "Je li Facebook najbolji alat za komunikaciju ne znam, svaki ministar može sam donijeti takvu odluku, ali svi moramo misliti na ciljeve Vlade", istaknuo je ministar. Dodao je kako pojedini ministri iz svojih resora imaju značajnija traženja i u pravilu su ta očekivanja opravdana. "No, svi moramo biti odgovorni i kretati se u razmjerima mogućega", rekao je Aladrović.


Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (HNS) poručio je, pak, da učitelji zaslužuju veće plaće ustvrdivši da je to dio reforme obrazovanja. Nakon sastanka užeg kabineta Vlade, ministar Štromar komentirao je potporu koju je njegova stranačka kolegica, ministrica Blaženka Divjak, javno uputila školskim sindikatima u zahtjevima za većom plaćom.
"Ministrica Divjak odradila je velik dio posla u ovoj Vladi, napravila je najveću reformu u obrazovanju do sada, i sada na red dolaze učitelji", ustvrdio je Štromar. Dodao je da je povećanje plaća dio obrazovne reforme, da to učitelji zaslužuju te ustvrdio da HNS želi da "reforma prođe". Kazao je da pri tome treba razmišljati o proračunu, ali i omogućiti učiteljima veća primanja.


Upitan radi li se, zbog iznošenja potpore sindikatima, o pritisku HNS-a na HDZ, Štromar je u kazao da će HNS razgovarati sa svojim partnerima, ali ne pred medijima. "HNS želi da reforma u obrazovanju prođe, kao što želimo riješiti 20 tisuća stambenih pitanja mladih ljudi, mladih koji trebaju imati dom u Hrvatskoj, ovdje raditi, pridonositi gospodarstvu", izjavio je.
Spremnost na pregovore sa školskim sindikatima izrazio je i ministar financija Zdravko Marić, ističući da će od njega uvijek dobiti iskrenu i otvorenu riječ. "Sindikatima poručujem - ono što im imam reći, reći ću im na sastanku", kazao je Marić.


Ustvrdio je da će sindikati od njega dobiti "samo iskrenu, otvorenu i transparentnu riječ", da će sve što im ima poručiti prvo reći njima, a tek onda o svemu obavijestiti javnost. Najavio je da će idućih dana održati sastanak i sa sindikatima državnih službi, a najavio je i razgovor s predstavnicima javnih službi. "Nisu tu samo učitelji i zdravstveni djelatnici. Tu su i drugi koji također žele čuti što im imamo za poručiti", izjavio je Marić.
Upitan otežavaju li mu posao ministri koji putem medija brane sindikate u svojim resorima, odgovorio je kako ne želi ulaziti u rad svojih kolega. "Svatko od njih i svatko od nas radi onako kako misli da treba raditi", izjavio je.


Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, u srijedu je za televiziju N1 rekla kako je "očito da Vlada bez pritisaka ne shvaća ozbiljno zahtjeve dva najveća sindikata u Hrvatskoj i ne želi rješavati pitanja zaostajanja plaća".
"Mislim da su vrlo jasno i na zadnjem sastanku shvatili da prijetnja štrajkom nije prijetnja praznom puškom. Mi smo u jedno sigurni - argumenti su na našoj strani. Vlada u fazi mirenja može dati konkretnu ponudu, ili ćemo to postići štrajkom", rekla je Šprem te ponovila kako će štrajk početi 10. listopada, a dan prije početka štrajka bit će poznati svi detalji.

Dijana Pavlović/H

Možda ste propustili...

REVITALIZACIJA SLAVONIJE I BARANJE

Bernardić o programu Slavonija 2030.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

I dalje bez novooboljelih na istoku Slavonije

BORBA PROTIV VIRUSA I POSLJEDICA POTRESA

Svjetska banke daje 476 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana