Novosti
EU U BORBI ZA ZDRAVU HRANU I PIĆA RAZMATRA UVOĐENJE “SEMAFOR” SUSTAVA

Najzdravijoj hrani tamnozelena oznaka A, najmanje zdravoj crveno slovo E?
Objavljeno 3. listopada, 2019.
Mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska unija razmatra upotrebu tzv. "semafor" sustava u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda - od najzdravijeg tamnozelenog "A" do najmanje zdravog crvenog "E", navodi u priopćenju hrvatska eurozastupnica, potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan.

Tu je informaciju eurozastupnicima dala kandidatkinja za europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na saslušanju u odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Kyriakides je kazala kako istraživanja pokazuju da građani žele imati tu vrstu informacije i kako će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

- Srčane bolesti najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU-a i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sustav oznaka je jednostavan za implementiranje, a kupcu pomaže donijeti odluke jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Europe prekomjerno teško ili pretilo - kazala je Borzan, koja je i članica Odbora za zdravlje i sigurnost hrane.

Sustav "Nutriscore“ se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, a još nekoliko zemalja čeka odluku Europske komisije. Nutritivna vrijednost hrane ili pića izračunava se uzimajući u obzir omjer sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), preko algoritma koji su razvili nezavisni stručnjaci.

Igor Mikulić
Popravljanje zdravstvene slike
- Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sustav (“Nutriscore“) uključili su se u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj je cilj da se ovaj ili sličan sustav počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Porezna presija nije jedini način da se to postigne. U tom smjeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu te Hrvatskoj - najavila je Borzan.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LANI VIŠE OD 200 POJEDINAČNIH ZAPLJENA

Narkoscena se preselila
u osječke kafiće i klubove

2

U SUSJEDSTVU POTVRĐENE DVIJE OPASNE BOLESTI

Ugrožene svinjogojska i peradarska proizvodnja

3

ŽRTVE IZ DOMOVINSKOG RATA

U Marincima pokraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe