Novosti
ODGOVOR MINISTRU ZDRAVSTVA

Župani: Nema prostora za sanaciju zdravstva u našim proračunima
Objavljeno 2. listopada, 2019.
U Ministarstvu zdravstva u srijedu je održan sastanak sa županima o sudjelovanju županija u podmirenju duga općih bolnica prema veledrogerijama, no župani upozoravaju da nemaju prostora u proračunima za sanaciju zdravstvenog sustava.


Župani su jednoglasno ocijenili nerealnim i neprihvatljivim zahtjeve Ministarstva da županije sudjeluju u podmirenju bolničkih dugova koji se penju i do 2,5 milijardi kuna. "Spominjalo se sudjelovanje od 30 do 50 posto, no to je nemoguće", izjavio je nakon sastanka ličko-senjski župan i bivši ministar zdravstva Darko Milinović.
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar također je istaknuo nerealnost zahtjeva da županije u listopadu rebalansom osiguraju 20 ili 30 posto pokrivanja ukupnog gubitka bolnica, a pritom ne mogu utjecati ni na što u zdravstvenom sustavu - ni na cijene usluga ni na bolničke limite. Kolar ističe da su se svi sudionici sastanka, iz Ministarstva, HZZO-a i župani, suglasili da je sadašnji zdravstveni sustav potrošen te da mora ići u reformu. "Ako se sustav postavi tako da županije moraju sanirati zdravstvo, onda će ono ostati nesanirano jer mi nemamo tih sredstava u našim proračunima. Županije ne mogu sanirati zdravstvo", istaknuo je šibensko-kninski župan Goran Pauk. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAŠTO VLADA NE SMIJE POPUSTITI JAVNOM SEKTORU

Plaće mogu rasti ako se sustav riješi - neproduktivnih dijelova

2

ŠTRAJKALO OKO 90 POSTO PROSVJETARA U OSJEČKOJ ŽUPANIJI

Baranjski učitelji poruku
Vladi poslali u bećarcu

3

MARGINALIJE UZ DODJELU NOBELA PETERU HANDKEU

Skandalom protiv skandala ili "time to speak up again"?