Novosti
OSLOBOĐEN

Šimić nije kriv za ratni zločin
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Jure Šimić, koji je tijekom Domovinskog rata bio predsjednik kriznog stožera Bjelovara, u srijedu je na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno oslobođen optužbe za ratni zločin, kojom ga se teretilo da je nakon oslobođenja vojarne u Bjelovaru naredio ubojstvo trojice zarobljenih časnika JNA.


Sutkinja Jesenka Kovačić u obrazloženju presude je, među ostalim, navela da je optužnica izmijenjena u ključnom dijelu - na koji su način ubijeni oštećenici, odnosno da je u optužnici izostavljen bitan element o načinu stradavanja, kao i da je sedmero vještaka utvrdilo da su uzrok njihove smrti eksplozivne ozljede, odnosno djelovanje minsko-eksplozivnih sredstava, za što se Šimić ne tereti. Navela je da sud nije utvrdio da bi Šimić, u situaciji kada se pucalo po gradu, zbog nekih izgovorenih ili neizgovorenih riječi, počinio kazneno djelo te da svjedoci tvrde da je cijeli dan proveo u kriznom stožeru. Kazala je da postoji pravo žalbe na presudu.


Šimić je nakon izricanja presude rekao da je uzbuđen i sretan, da je od prvog dana tvrdio da nije kriv, da mu je optužnica nanijela veliku sramotu, kao i njegovoj obitelji i prijateljima, kojima je, uz odvjetnike, zahvalan.
Šimićev branitelj Zorislav Krivačić izjavio je da je obrana jako zadovoljna oslobađajućom presudom te da nema nikakvih elemenata i dokaza da bi Šimić počinio to za što ga se teretilo. H
Možda ste propustili...

INOVATIVNE I KREATIVNE PODUZETNICE

Vukovarska čarolija sazdana od cvijeća

IAKO POSTOJI UČINKOVITO CJEPIVO:

Od ospica više od 140 tisuća umrlih

OBLJETNICA OSNUTKA HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

MORH: Novi ključan datum za HRZ - Rudijev prelet za Hrvatsku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana