Ekonomija
U HUP-U PREDSTAVLJEN KLJUČNI DOKUMENT

Umjetna inteligencija pokretač je razvoja
Objavljeno 3. listopada, 2019.
Mjerimo se samo s EU-om, a Amerika i Kina brže se mijenjaju, stoga se i Hrvatska mora brže prilagođavati, rekao je Račić

U HUP-u je jučer održana konferencija o umjetnoj inteligenciji u sklopu koje je predstavljen dokument koji je iznjedrila HUP - Udruga informatičke i komunikacijske aktivnosti (HUP ICT) naziva "Potencijal umjetne inteligencije za Hrvatsku“.Dokument je predstavio Ratko Mutavdžić, član Izvršnog odbora HUP ICT-a. Ovim dokumentom HUP ICT daje svoj pogled na potrebne preporuke i smjernice vezano uz očekivanja, stvaranje i uporabu rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji kako bi pokrenuli aktivnosti za uvođenje umjetne inteligencije i njezinu uporabu u raznim područjima osobnog i poslovnog života.
Uvodno je o ulozi umjetne inteligencije u gospodarstvu govorila Jasminka Martinović, direktorica Udruge: "Umjetna inteligencija postala je ključna strateška točka i pokretač ekonomskog razvoja u Europskoj uniji. Pozitivni učinci primjene umjetne inteligencije zrcale se u većoj konkurentnosti poduzeća, bržem i bolje unaprjeđivanju usluga i proizvoda te uspješnijem pridobivanju korisnika od konkurencije. Zbog toga je važno za konkurentnost i održivi gospodarski rast hrvatskog gospodarstva da se tehnologije umjetne inteligencije učine široko dostupnima.“

Rast produktivnosti
O izazovima i trendovima digitalne ekonomije te planovima HUP ICT Udruge govorila je Amera Zulić Vrabec, članica Izvršnog odbora HUP ICT. Digitalna ekonomija u 2016. godini činila je oko 18 milijardi kuna i imala udio u hrvatskom BDP-u od 5 %. Prema studiji McKinsey&Co potencijal rasta do 2025. iznosi do 80 milijardi kuna ili do udjela od 16 % u BDP-u. Navedene stope rasta zasnivaju se na povećanju produktivnosti, koja proistječe iz automatizacije, pri čemu se smatra da će s naprednim digitalnim tehnologijama biti moguće automatizirati do 52 % svih radnih sati u Hrvatskoj. Gideon Brothers stvara potpuno autonomne robote koji su implementirani u logističkom centru Atlantic Grupe u Velikoj Gorici.

Golema prilika

"Umjetna inteligencija je pravac u kojem ide budućnost, i golema prilika za male tvrtke i mala gospodarstva da se profiliraju u ovom području i postanu svjetski predvodnici novih tehnologija. Još uvijek se mjerimo samo s EU-om, a Amerika i Kina brže se mijenjaju, stoga se i Hrvatska mora brže prilagođavati cijelom svijetu, a ne samo EU standardima“, rekao je Milan Račić, suosnivač i voditelj razvoja Gideon Brothersa.
"Industrija turizma i putovanja raste više nego globalni BDP, najviše zahvaljujući masovnoj gradnji novih hotela, a to je vidljivo i u Hrvatskoj. U Jadran luksuznim hotelima orijentirani smo na hotele s dodanom vrijednosti, a umjetna inteligencija nam pomaže – tj. našem sezonskom osoblju da prepoznaju tko je VIP gost, kakve interese gosti imaju, koje su im preferencije u pitanju prehrane i smještaja itd., kako bi se na pravilan način prema njima adresirali novi, prilagođeni proizvodi“, izjavio je Marko Lukičić, član Uprave Jadranke d.d. i direktor tvrtke Acquaint.

Zdenka Rupčić

Smanjit će se broj postojećih radnih mjesta
“Dokument o umjetnoj inteligenciji trebamo završiti do kraja studenoga ove godine te ćemo ga potom uputiti na javno savjetovanje. Intencija je da se stvori zajednička platforma na kojoj će sve inicijative moći surađivati o pitanju umjetne inteligencije“, kazao je Vlado Rendulić, član Uprave APIS IT-a “Podatke treba otvoriti kako bi se olakšao trening umjetnoj inteligenciji, što je mukotrpan rad. Razvojem umjetne inteligencije doći će do smanjenja broja postojećih radnih mjesta“, kaže Darko Jovišić, suosnivač startupa Robotiq.ai.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana