Mozaik
GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

U svijetu je najslušaniji pop, a
rock je popularniji od hip-hopa
Objavljeno 3. listopada, 2019.
Unatoč velikom porastu popularnosti, hip hop 2018. ipak nije bio popularniji od rocka

Nedavno istraživanje organizacije IFPI o navikama slušanja glazbe u svijetu donijelo je zanimljive rezultate. Vezani su uz popularnost glazbenih žanrova u svijetu te u azijskim zemljama - Kini, Indiji, Južnoj Koreji i Indiji. U Kini prosječan slušatelj tjedno provede 17,7 sati slušajući glazbu, a na prvom je mjestu najpopularnijih žanrova pop, klasična glazba i opera su na šestom mjestu popularnosti, te su tako jedno mjesto iznad rock glazbe i čak dva iznad elektroničke i dance glazbe.


Najpopularniji žanrovi u Kini redom su sljedeći: pop, oldies, C-pop, soundtrack, folk, klasika/opera, rock, dance/electronic, kantautori i kineska tradicionalna opera. Prosječni Indijac glazbu sluša 19,1 sati tjedno, a na listi najpopularnijih žanrova dominiraju oni lokalni, odnosno bollywoodski stari i novi val, hip hop je tek na šestom mjestu popularnosti.


Najpopularniji žanrovi u Indiji su bollywood new i bollywood old, a slijedi i "ostala reginalna glazba" pa punjabi. Tek od petog mjesta slijede zapadnjački žanrovi: pop, hip hop/rap, oldies, duhovna glazba. Deveto mjesto drži indijska klasična glazba, a deseto filmska glazba. Meksikanci u tjednu najduže slušaju glazbu, i to prosječno 25,6 sati, a na prvom je mjestu popularnosti rock glazba. Najpopularniji žanrovi u Meksiku su rock, pop, latin pop, meksička glazba, oldies, dance/electronic, latino, reggaeton, alternativna i metal.


Južnokorejci najmanje provode vrijeme slušajući glazbu, prosječno samo 13,9 sati tjedno. Na prvom mjestu popularnosti žanrova je njihov svjetski popularan K-pop, a na četvrtom je mjestu klasična glazba i opera. Rock glazba je na sedmom, a dance/elektronička glazba na osmom mjestu.
Globalno je istraživanje pokazalo da je u svijetu najpopularniji žanr pop, a unatoč posljednjih nekoliko godina velikom porastu popularnosti, hip hop prošle godine ipak nije bio popularniji od rock glazbe, koja je na drugom mjestu. Najpopularniji su žanrovi u svijetu redom: pop, rock, oldies, hip-hop/rap, dance/electronic, alternativna, K-pop, metal, R&B i klasika. T.K.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDAN DAN U ZAGREBU... DESET GODINA POSLIJE

Target objavio remiks albuma

ROMANA ZEC, RASPJEVANA BAJKERICA IZ OSIJEKA

Volim život takav kakav jest i kakvim si ga mogu učiniti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana