Sport
IVO ŠUŠAK

Nisam protiv stranca, a Kulešević je sazrio
Objavljeno 2. listopada, 2019.

Ivo Šušak odradio je tri mandata kao trener nogometaša Osijeka. Sva tri bila su različita. U prvom, koji je počeo u travnju 1994., u sljedećoj sezoni 1994./95. Osijek se borio za titulu prvaka bez koje je ostao u posljednjem kolu završivši treći.

U drugom navratu kada je došao u ljeto 2005. godine imao je drukčiji posao. Trebao je stvarati momčad od temelja, u čemu je u cijelosti uspio, a taj je put Osijek napustio u ranu jesen 2006. godine u čudnim okolnostima ostavivši Osijeka na trećem mjestu. Šuškov treći mandat bio je najkraći, ali i najstresniji jer kada je stigao u zimu 2015. godine bijelo-plavima je baš "gorjelo pod petama" kada je u pitanju bio prvoligaški život. Šušak je uspio i u toj misiji. Ostavio je Osijek u Ligi, a svi ti njegovi opusi stvorili su neraskidivu vezu s Osijekom, koji je na prvoligaškoj sceni vodio 95 puta, što je gotovo polovina cijelog njegova opusa u HNL-u (209 utakmica).

- Uvijek pratim što se događa u mom Osijeku. Što se trenutačne situacije oko izbora trenera tiče, odmah ću reći kako nisam protiv ideje da na klupu sjedne strani stručnjak jer sam u karijeri i sam osjetio to iskustvo. Međutim, u tome je ipak potrebna mudrost pri odlučivanju. Treba izabrati trenera koji razumije hrvatski mentalitet i spreman je prilagoditi se okruženju u kojem radi. Radio sam u inozemstvu (Slovenija, Gruzija, nap. a.), pa znam koliko je taj detalj važan. Drugi je problem uvijek jezična barijera u komunikaciji, koja je uvijek ključ odnosa s igračima. Strani treneri mogu donijeti dobre stvari ako su kvalitetni. Zbog toga sam podržavao, recimo, izbor Matjaža Keka kada je trebao postati trener Rijeke. Što se Osijeka tiče, možda bi ta šok-terapija sa stranim stručnjakom bila uspješna, ali smatram kako nije nužna - priča Ivo Šušak.

Ipak, čini se kako su se u Gradskom vrtu malo ohladili od inozemne trenerske opcije nakon što je v. d. trenera Ivica Kulešević uvjerljivo odradio dva prva susreta na klupi.

- Eventualni izbor Ivice Kuleševića za trenera meni bi se apsolutno svidio. Sjećam se i njegova prvog mandata na klupi Osijeka, koji nije bio dug, ali odradio ga je vrlo dobro. Trenirao sam ga u Osijeku, surađivao s njime u okviru trenerske komisije HNS-a, pratio njegov rad u Mađarskoj i mislim kako je Kulešević trenerski sazrio do te mjere da bi mogao uspješno voditi i ambiciozan projekt kakav je Osijekov. Ako bude izabran, iznimno će važna biti podrška meni drage Kohorte i navijača Osijeka jer Kulešević živi za NK Osijek s obzirom na to da je uz klub vezan cijeli život - zaključio je Ivo Šušak, koji danas uživa u zasluženoj mirovini, ali se nije isključio iz hrvatskih nogometnih tijekova.

Dalibor Keler
Možda ste propustili...

OSJEČANKE PONOVNO UVJERLJIVE

Balić petardirala splitski Marjan

NOGOMETAŠICE OSIJEKA DOJMLJIVO ZAKLJUČILE DOMAĆU JESEN

Sredile Marjan i samo se utvrdile na vrhu poretka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana