Kultura
U CK “SIGMUND ROMBERG” BELIŠĆE

Belišćani uživaju u svom prvom Mjesecu komedije
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Manifestacija se sutra, 3. listopada, nastavlja predstavom za djecu “Grimmix”
BELIŠĆE

Centar za kulturu "Sigmund Romberg" Belišće ove je godine kulturno-zabavnu ponudu svoga grada obogatio još jednim novim sadržajem – prvim Mjesecom komedije u Belišću.

Kako doznajemo od ravnateljice Centra za kulturu "Sigmund Romberg" Belišće, Tee Kozine, riječ je o festivalu smijeha koji će tijekom mjesec dana na belišćanskoj kazališnoj pozornici ugostiti četiri priznata i poznata kazališta. Mjesec komedije, koji se održava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Belišća, predstavit će četiri komedije različitog karaktera i za različite dobne skupine, čime organizatori žele približiti dramsku umjetnost i kvalitetne sadržaje široj publici.

Ljudske osobine
Na temelju iste najave, prvi Mjesec komedije u Belišću započeo je rasprodanom predstavom "Zaboravi Hollywood" autora Mire Gavrana. Iskusni glumci Teatra Gavran, Željko Königsknecht i Jakov Gavran, a u predstavi Gabrijel i Matej, sjajno su ogolili pred gledateljima glumački poziv, a još bolje prikazali svima dobro poznate ljudske osobine poput ljubomore, taštine, zavisti, mladenačkog zanosa i naivnosti. Vrsnim komičarima nije bilo teško nasmijati publiku, ali i prikazati svu težinu poziva kojim se bave, u zemlji u kojoj često nedostaje novca za umjetnost i umjetnike. Otuda upravo i proizlazi surovo tezgarenje kakvo je sjajno dočarao nadahnuti dvojac Teatra Gavran i oduševio belišćansku publiku uvijek gladnu kvalitetnih kulturnih događanja.

Druga po redu večer ove manifestacije nastavila se ovoga vikenda predstavom "Tri treća tromjesečja" u izvedbi Gradskog kazališta "Joza Ivakić" iz Vinkovaca. U ovoj izvrsnoj komediji svoje su glumačke kvalitete još jednom potvrdili Mia Krajcar (koja je za ovu ulogu nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2017.), Nikolina Ljuboja i Martina Stjepanović.

U bolničkoj sobi gledatelji su tako upoznali tri trudnice u devetom mjesecu trudnoće: Ivanu, koja je u sretnom braku više od petnaest godina, mladu manekenku Ivu koju dečko financira, te poslovnu ženu Ivonu, koja je pristala biti nečijom ljubavnicom. Iako na prvi pogled nemaju ništa zajedničko osim trudnoće, slijedom okolnosti otkrit će da imaju više toga zajedničkog nego što su to ikada mogle zamisliti. Komediju Nine Horvat režirala je Frana Marija Vranković.

Crna komedija
Manifestacija se u četvrtak, 3. listopada, u 18 sati u Centru za kulturu u Belišću nastavlja predstavom za djecu Teatra Kerekesh "Grimmix" koju je režirao i tekst napisao Ljubomir Kerekeš. U predstavi igraju kao Snjeguljica Mirela Videk, Crvenkapica, Kraljica, Patuljak 2 Iskra Jirsak, Kraljević 1 i 2, Zrcalo, Patuljak 1 Zoran Pribičević, te kao Lovac, Vuk, Patuljak 3 Jan Kerekeš. Ova predstava će nakon dobro poznatih bajki braće Grimm sve dobro poznate likove povezati u jednu priču, njihove priče ispričati na drukčiji način i pokušati im pomoći da se svatko od njih vrati u bajku kojoj izvorno pripada.

Posljednja u nizu izvedbi bit će crna komedija HNK-a Osijek "Richard III. Grbavi" koja će se na daskama belišćanskog Centra za kulturu odigrati u petak, 11. listopada, s početkom u 19 sati. Već dobro poznata glumačka imena poput Vladimira Tintora (Krsto) i Petre Blašković (Tonka) belišćanskoj će publici ispričati priču Damira Mađarića o borbi dvoje ljudi i svakodnevnom preživljavanju na posve nov i neočekivan način.

Lidija Aničić
11. listopada
“RICHARD III. GRBAVI” HNK OSIJEK
Možda ste propustili...

AUTOPORTRETI IZ FUNDUSA MUZEJA LIKOVNIH UMJETNOSTI

100 godina žene su na osječkoj slikarskoj sceni

LEO VUKELIĆ U KAZAMATU

Mašta koja živi u svima nama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana