Osijek
“OSNAŽENA”

Pomoć za više od 250 starijih
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, organizirao je u utorak, 1. listopada 2019. godine, drugu konferenciju projekta “OsnaŽENA - Ojačajmo Starije i Nemoćne Aktiviranjem ŽENA”.

Kako nam pojašnjava voditeljica projekta Dora Zlatarić, riječ je o aktivnostima kroz koje su zaposlili 35 dugotrajno nezaposlenih žena u brizi za starije sugrađane. “Ovim projektom, sufinanciranim sredstvima Europske unije vrijednim 5.679.225, 20 kuna, želimo pomoći i nezaposlenim ženama, ali i još više od 250 starijih kojima treba svakodnevna pomoć u obavljanju različitih aktivnosti, od brige za osobnu higijenu, preko odlazaka liječniku, pa sve do ugodnog društva i prijateljstva. Kroz projekt smo pozivali potencijalne krajnje korisnike i bili svojevrsni most u povezivanju s njihovim skrbnicama, a obuhvaćeno je područje Grada Osijeka i pripadajućih općina: Čepin, Šodolovci, Vladislavci i Vuka. Žene su zaposlene na razdoblje od 24 mjeseca, a sam projekt traje 30 mjeseci, od 30. svibnja 2018. godine do 30. studenoga 2020. godine. Cilj nam je ublažiti posljedice nezaposlenosti i rizika od siromaštva teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja uz poticanje socijalne uključenosti i povećanja kvalitete života krajnjih korisnika”, zaključila je Zlatarić. Pozitivna iskustva u radu na projektu ima i Silva Firšt koja kaže kako je rad sa starijima veseli i ispunjava.

”Trenutačno brinem o sedam korisnika i primjećujem da su stari ljudi jako usamljeni, djeca su im uglavnom daleko i prepušteni su sami sebi, pa im je svaka pomoć dobrodošla. S obzirom na broj korisnika pokrivam poprilično veliko područje grada, odnosno Zeleno polje, Donji grad, Sjenjak i Jug 2. Radim osmosatno radno vrijeme i obiđem tri korisnika dnevno zato da bih im se mogla kvalitetno posvetiti. Tijekom života radila sam kao trgovac, a desetak godinama i na javnim poslovima Crvenog križa, međutim, ovo je potpuno drugačije iskustvo, nadasve pozitivno”, istaknula je Firšt. E. Nenadić
Možda ste propustili...

PRIJAVE DO 12. SIJEČNJA

MLU traži volontere za Noć muzeja

PROGRAM NAŠA KNJIŽEVNOST

Ibrahimović i Rem u knjižnici FFOS-a

DJEČJI VRTIĆ “MAK” NA UDARU VANDALA

Nova vrtićka ograda već uništena!?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana