Regija
JEDAN OD STRATEŠKIH PROJEKATA VSŽ-A

Autopark Lipovac će rasteretiti Bajakovo
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Izgradnjom infrastrukture i parkirališta za teretna vozila uz granični prijelaz žele osigurati sigurnost u cestovnom prometu
LIPOVAC

Bajakovo je najprometniji i najveći granični prijelaz u Hrvatskoj i jedna od najfrekventnijih točaka na putu koji povezuje zapadnu i istočnu Europu. Njime godišnje prođe više od dva milijuna vozila s više od 6,5 milijuna putnika. Gužve su, posebice u ljetnim mjesecima za vrijeme godišnjih odmora danonoćne i na prelazak granice, iako su tada otvorene 24 trake, puni profil, nerijetko se satima čeka u kilometarskim kolonama. Tom gorućem dugogodišnjem problemu trebao bi doskočiti Autopark Lipovac, jedan od strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije, čiji je nositelj Općina Nijemci.

Premjestiti kamione

Projektom se prije svega želi osigurati sigurnost u cestovnom prometu, smanjiti velike gužve na autocesti te osigurati sve potrebne usluge korisnicima. Cilj je ujedno potaknuti i razvoj gospodarstva, što bi se trebalo pozitivno odraziti i na demografsku sliku na tom rubnom području Hrvatske.

Povećanje sigurnosti cestovnog prometa osnovni je motiv Općine Nijemci, koja je uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije odlučila ići u tom smjeru, što je ujedno i cilj Europske komisije. Općina Nijemci u svome sastavu ima osam naselja, a prostire se od državne granice sa Srbijom, sjeverno i južno od autoceste A3 - Bregana - Zagreb - Lipovac. Autopark Lipovac bit će lociran uz granični prijelaz Bajakovo. Ondje će biti sagrađena infrastruktura i zaštićena parkirališna mjesta ponajviše za teretna vozila - za kamione, cisterne, hladnjače… Naime, neposredno uz granicu sa Srbijom smještena je poslovna zona Općine Nijemci, koja se prostire na površini od približno 60 hektara, uz mogućnost dodatnog proširenja. Na tom se prostoru, koji je zbog svoga položaja iznimno pogodan za realizaciju takvog projekta, planira sagraditi Autopark Lipovac. Kamioni se više ne bi zadržavali na cesti nego bi bili smješteni na uređenome parkingu, čime bi se rasteretio promet i smanjio njihov broj na autocesti, gdje ljeti nerijetko dolazi do prometnog kolapsa.
Benzinska postaja

Pri kraju je izrada studije izvodljivosti koju će Općina Nijemci uskoro prezentirati partnerima na tome projektu i javnosti. Županijski i lokalni čelnici razmotrit će predložene modele i odlučiti se za najbolju i najprihvatljiviju varijantu. Neke od njih, uz parkirališna mjesta, na tome prostoru predviđaju i dodatne sadržaje i usluge, primjerice razne servise, restorane, praonice, prenoćište… A direktiva Komisije EU-a diktira razinu sigurnosti koja bi ondje trebala postojati kako bi projekt bio prihvatljiv za financiranje iz EU fondova.

A osim sigurnosti cestovnog prometa, što je na prvome mjestu, vodi se računa i o podizanju kvalitete usluga za sve veći broj putnika koji prometuju autocestom A3 od Zagreba prema Bajakovu. Ovih su dana svi zainteresirani u prostorijama Službe za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša VSŽ-a, u ispostavi Županja, imali mogućnost uvida u spis predmeta izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju postojeće zgrade benzinske postaje Spačva na području Lipovca – dogradnja natkrivene terase, čiji je investitor INA d.d. Zagreb.
“Na maloprodajnom mjestu Spačva, koje je za naše kupce otvoreno od 0 do 24 sata svaki dan, osim velikog izbora kvalitetnih Class Plus goriva, autoplina, maziva i robe široke potrošnje, kupcima je na raspolaganju i Fresh Corner, u sklopu kojeg u jedinstvenom ambijentu nudimo više vrsta bogatih i svježe pripremljenih sendviča, napitaka, toplih jela, kao i asortiman svježe pečenih pekarskih proizvoda. Osim toga, tu je i previjalište za bebe, mjenjačnica i HotSpot. Trenutno nam je u planu izgradnja nove terase za kupce i dječjeg igrališta. Realizacija ovih projekata planirana je za sljedeću godinu”, pojašnjavaju u Korporativnim komunikacijama i marketingu INA-e. Ističu da benzinske postaje nisu više samo mjesta za točenje goriva jer pružaju velik broj dodatnih usluga kojima nastoje odgovoriti na potrebe i navike kupaca.


Marija Lešić Omerović
ULAGANJA U MALOPRODAJNU MREŽU
“INA-ina maloprodajna mjesta dnevno posjeti više od 200.000 kupaca koji primjećuju naše napore u stvaranju idealnog mjesta za odmor na putovanjima, pa se i mi trudimo to povjerenje opravdati. Cilj kompanije je što kvalitetnije odgovoriti na zahtjeve i potrebe kupaca. Stoga ćemo se i dalje fokusirati na inovativnosti poslovanja i razvoj novih proizvoda i usluga na cijelom području Hrvatske pa tako i u VSŽ-u”, zaključuju u INA-i. Dodaju da kontinuirano razvijaju svoju maloprodajnu mrežu kroz kapitalna ulaganja i unapređenje kvalitete usluga.
brži promet
KAMIONI SE NEĆE VIŠE ZADRŽAVATI NA CESTI
Možda ste propustili...

OPĆINA STARI JANKOVCI U REGIONALNOM PROJEKTU

Razvit će transnacionalni klaster

NA TEMELJU PROJEKTA I SPORAZUMA S HEP-OM

I Općina Pitomača sada ima punionicu za vozila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ORAHOVAČKO JEZERO POKAZUJE SVU SVOJU RASKOŠ

"Slavonsko more" prepuno

2

PODUZETNIČKI INKUBATORI

I u vrijeme korone su zaposlili 60-ak osoba

3

MISA I PROCESIJA

Obilježili blagdan
Snježne Gospe