Novosti
NATURAVITA - RAZMINIRANJE I OBNOVA ŠUMA

Osijek čist od mina, za pet godina bit će i Kopački rit
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Dosad 48,43 hektara obnovljena sadnicama hrasta lužnjaka i 35,5 hektara obične vrbe

Projekt naziva "Naturavita" - razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim područjima Natura 2000 u dunavsko-dravskoj regiji provodi se u cijelosti na području Osječko-baranjske županije i uključuje dijelove Parka prirode Kopački rit te Regionalnog parka Mura-Drava.


Riječ je o projektu koji se provodi u Osječko-baranjskoj županiji vrijednom oko 50 milijuna eura, odnosno gotovo 370 milijuna kuna, a čiji je cilj obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta te vodnih resursa. Od ove ukupne vrijednosti 85 posto projekta je financirano nepovratnim sredstvima kohezijskog fonda Europske unije, a preostalih 15 posto osigurano je nacionalnim sufinanciranjem putem projektnih partnera. Da bi se sve to moglo provesti, bilo je potrebno to područje površine 2534 hektara prvo očistiti od minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih tijekom Domovinskog rata. To su podaci izneseni na početnoj konferenciji projekta održanoj u Osijeku na kojoj su uz predstavnike Hrvatskih šuma kao nositelja bili i predstavnici partnera projekta - Hrvatskih voda, JU PP Kopački rit te Ministarstava unutarnjih poslova i regionalnog razvoja.


- Projekt razminiranja je pri kraju, ostalo nam je još 140 tisuća četvornih metara. Imali smo malu stanku zbog rike jelena kada su bili zabranjeni svi radovi na tom dijelu Parka, no sada nastavljamo raditi i računamo da će do kraja listopada to biti i završeno. Nakon toga slijedi geodetska izmjera, analitika i cijela bi priča s razminiranjem i izdavanjem potvrda trebala završiti nakon Nove godine. Do sada je završeno 97 posto površina, cijeli projekt bio je podijeljen na pet velikih idejnih projekata razminiranja, četiri su potpuno gotova. Na svih pet projekata evidentirali smo 5008 mina i minsko-eksplozivnih sredstava, od čega protupješačkih 1549, protutenkovskih 2853 i 606 neeksplodiranih ubojitih sredstava - kazao je Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje.


- U ovom trenutku Osijek nema više minsku situaciju - kazao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova objasnivši kako to znači da je poslovima razminiranja u okviru projekta Naturavita potpuno očišćeno područje od mina. Naime, rubni dijelovi grada koji su graničili s područjem projekta potpuno su očišćeni. Također je prepolovljen i minsko sumnjivi prostor na području cijele Osječko-baranjske županije, nakon čega je za razminiranje ostalo još 25 četvornih kilometara. Riječ je o području Kopačkog rita koji se nalazi pod vodom i koji bi trebao biti očišćen od mina u sljedećih pet godina. Na razminiranju 2534 hektara šuma i šumskog zemljišta u okviru projekta bile su angažirane gotovo sve tvrtke koje rade u razminiranju u državi. Oko 400 pirotehničara radilo je po segmentima na razminiranju.
Ugovor za projekt Naturavita potpisan je tijekom 6. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane u Belom Manastiru pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića, a trebao bi završiti 2023. godine.


Tomislav Prusina
AUTOHTONE VRSTE
Nakon razminiranja područja obuhvaćenog projektom slijedi obnova šuma, i to autohtonim vrstama, radit će se prosjeke kroz šume te šumski putevi radi prevencije šumskih požara, kao i obnova četiriju mostova. "Izgradit će se četiri poučno-rekreativne staze, obnoviti edukacijsko-posjetiteljski centar kojim će se omogućiti izvedba programa za edukaciju djece i gostiju", kazao je Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma. Do sada je provedena biološka obnova šuma na 84 hektara, od čega je 48,43 hektara obnovljeno sadnicama hrasta lužnjaka i 35,5 hektara sadnicama obične vrbe. Tomislav Bogdanović, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit, tvrdi da se vraćaju autohtone vrste biljaka, kao što je crna topola, a umjetno unesene sorte bit će uklonjene iz sustava.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NADARENI – ZABORAVLJENI: OBITELJ LENDVAJ IZ POPOVAČE

Puna kuća genijalaca

2

EPIDEMIOLOŠKE MJERE U SVETIŠTIMA

Velika Gospa uz maske, razmak i bez procesija

3

ŠTO DONOSI POLITIČKA JESEN?

Postavljaju se temelji za budućnost Hrvatske