Novosti
PROSVJETARI NEZADOVOLJNI RAZGOVORIMA

Štrajk od 10. listopada do ispunjenja zahtjeva
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Sanja Šprem: Jasno smo naznačili da od šestpostotnog povećanja ne odustajemo

Čelnici školskih sindikata predali su u utorak Vladi najavu štrajka koji će se u osnovnim i srednjim školama održati u četvrtak, 10. listopada. Ocijenili su pritom da Vlada dva tjedna od posljednjeg sastanka nema stav o njihovu zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest posto.


Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec predali su Vladi na urudžbeni zapisnik najavu štrajka u osnovnom i srednjoškolskom sustavu. "Štrajk će se održati 10. listopada i trajat će do ispunjenja zahtjeva, a sindikati će o modalitetima i načinu održavanja štrajka izvijestiti dan ranije", kazao je Mihalinec.


Istaknuo je da sindikati od 5. rujna s Vladom razgovaraju o šestpostotnom povećanju koeficijenata složenosti poslova, a da su od posljednjeg sastanka protekla dva tjedna tijekom kojih je Vlada odgađala sastanke sa sindikatima. Upitan tko u Vladi odgađa, odnosno odbija sastanak između Vlade i sindikata, Mihalinec je izjavio da je ministar financija Zdravko Marić taj koji treba napraviti izračun dinamike i načina povećanja od šest posto, a da je ministar rada Josip Aladrović samo posrednik koji ne funkcionira u smislu rješenja. Ocijenio je nevjerojatnom činjenicu da Vlada još nema stav o sindikalnim zahtjevima.


Šprem je navela kako sindikati do sada od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nisu dobili nikakve konkretne ponude.


"Na sastancima smo intenzivno raspravljali i argumentirali opravdanost naših zahtjeva. Doživljavamo da je to bilo testiranje hoćemo li popustiti, a jasno smo svaki put naznačili da od šestpostotnog zahtjeva ne odustajemo", izjavila je Šprem.


Postupak mirenja između Vlade i sindikata, koji se prema Zakonu o radu mora održati prije održavanja štrajka, održat će se u sljedećih pet dana. Mihalinec je ustvrdio da štrajk nije sindikalni cilj, nego se oni zauzimaju za to da Vlada ispuni njihove zahtjeve jer oni su argumentirani, moralni i pravedni. "Ako do rezultata neće doći u fazi mirenja, doći će sigurno nakon pritiska i štrajka koji će doista trajati", najavila je Šprem. Na pitanje što će biti s učenicima ako se krene u masovni štrajk, Šprem je odgovorila: "O tome mora misliti Vlada. Ovo je borba za bolje obrazovanje i sigurni smo da će roditelji uvažavati naše zahtjeve."


Samo dvadesetak minuta prije predaje najave štrajka sindikalaca Vladi na svojem se Facebook profilu o svemu oglasila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Izrazila je nezadovoljstvo razvojem situacije u razgovorima između školskih sindikata i Vlade o povećanju koeficijenata složenosti poslova te dodala da nastavlja borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika, što uključuje i veće plaće.
"Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti o pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske doista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana. Uz sve to, čak je i Europska komisija prošlog tjedna u svom godišnjem pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru. Ponavljam da ulaganje u obrazovanje nije trošak, nego najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje", napisala je ministrica Divjak.


Hina/J.Pejaković
nastava?
DETALJI ĆE BITI OBJAVLJENI DAN PRIJE
Možda ste propustili...

DVOJE NOVOOBOLJELIH U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Ponovno počinju s radom COVID-19 ambulante

STOŽER VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Još jedan novooboljeli - iz Starih Mikanovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana