Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Dionica Kraša razigrala domaće tržište kapitala
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Znatnije povećanje cijene bilježe dionice Podravke, Jadran Crikvenice, Ericsson Nikole Tesle, Končar elektroindustrije, HT-a...

Borba za preuzimanje Kraša i prikupljena sredstva oslobođena iz te trgovine pristizala su u valovima na Zagrebačku burzu i uspjela razigrati domaće tržište kapitala te podići razinu optimizma ulagača. Rast cijene dionice Kraš uspio je podići tržišnu kapitalizaciju ostalih tvrtki domaćeg prehrambenog sektora.Ukupan redovni tjedni promet iznosio je 265,6 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 257,5 i obveznicama 8,1 milijun kuna prometa. Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 51,4 milijuna kuna, što je 9,4 milijuna kuna, ili 22,4 posto, više nego tjedan prije. Na početku tjedna nastavio se rast dionica iz prethodnog razdoblja. Indeks Crobex povećao se u ponedjeljak na 1921 bod (rast za 1,1 posto) uz ostvarenih 77,9 milijuna kuna, od čega se dionicama Kraša protrgovalo 68,7 milijuna kuna. Utorak je donio nastavak pozitivnog trenda, a indeks Crobex povećao se za 0,1 posto, na 1923 boda, uz 41,2 milijuna kuna dnevnog prometa, od čega na dionice Kraša otpada 21,4 milijuna kuna.
Fond-menadžeri i mali ulagači u utorak su prikupljena sredstva ostvarena prodajom dionica Kraša počeli usmjeravati u druge vrijednosnice. Veći dio malih dioničara i radnika sredstava stečena prodajom dionica Kraša spremili su u džep jer nemaju povjerenje u burzu, a kamatne stope u bankama su niske i nisu poticajne za oročenja.
S druge strane, spekulanti i ulagači koji su prodali vrijednosnice Kraša zadržali su sredstva na tržištu i tako podignuli "razinu vode‘‘ na Zagrebačkoj burzi prelijevajući višak u domaće blue chip dionice.

Povećana potražnja

Fokus ulagača usmjerio se prema prehrambenom sektoru (Podravka, Atlantic grupa, Čakovečki mlinovi). Srijeda je donijela novi rast dionica, a plima prikupljenih sredstava iz prodaje dionica Kraša prelila se na prehrambeni i turistički sektor. Trgovina dionicama Kraš u srijedu se spustila na 19,9 milijuna kuna jer je većina malih dioničara prodala vrijednosnice prethodnih dana. Ciparska tvrtka Kappa Star Limited u srijedu je obavijestila ulagače o prelasku granice od 15,0 posto u vlasničkoj strukturi Kraša. Novac pristigao na vlasničke račune iz prodaje dionica Kraša potaknuo je ulagače u četvrtak da sredstva usmjere u nove ulagačke pozicije, a izbor je pao na dionice prehrambenog sektora (Podravka, Atlantic grupa) i turističkog sektora (Adris grupa i Valamar Riviera) te HT-a.
Povećana potražnja za dionicama prehrambenog i turističkog sektora snažno je pogurala indeks Crobex u četvrtak na 1959 bodova (rast za 1,3 posto), uz ostvarenih 31,2 milijuna kuna prometa. U četvrtak je Kappa Star Limited dostavio odgovor na upit HANFA-e istaknuvši kako nema namjeru dostavljati dobrovoljnu ponudu za preuzimanje tvrtke Kraš, što je djelomično zbunilo javnost. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1899 bodova, uz ostvarenih 64,9 milijuna kuna prometa. To je 79 bodova, ili 4,2 posto, više nego na početku tjedna. Najznatnije tjedno povećanje zabilježila je dionica Kraš rastom cijene za 17,6 posto. Znatnije povećanje cijene zabilježile su dionice Podravke (rast za 12,5 posto), Jadran Crikvenica (rast za 10,9 posto), Atlantic grupa (rast za 8,1 posto), Ericsson Nikola Tesla (rast za 6,2 posto), Končar elektroindustrija - KOEI (rast za 4,8 posto) i HT (rast za 4,0 posto).

Blok-promet
Gotovo sva zbivanja na Zagrebačkoj burzi do četvrtka su se vrtjela oko dionice Kraš. Trenutačno svi čekaju rezultate skupštine Kraš-Esop i rasplet odnosa oko zajedničkog djelovanja s tvrtkom MI Braća Pivac, vezano uz objavu javne ponude. Cijena dionice Kraš na kraju je tjedna dohvatila 1.000 kn, ostvarivši rast za 17,6 posto.
Dionicama Podravke pojačano se počelo trgovati u utorak uz ostvarenih 5,5 milijuna kuna prometa, a do kraja tjedna potražnja za vrijednosnicama neprekidno se povećavala. Fond-menadžeri su u petak dionicama Podravke u blok-prometu protrgovali 2,4 milijuna kuna, razmijenivši 5000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 490 kn. Zaključna tjedna cijena dionice Podravka dohvatila je 486 kn (rast za 12,5 posto). U trgovanje dionicama HT-a uključili su se u utorak fond-menadžeri, kada su u blok-transakciji ostvarili 3,4 milijuna kuna prometa. Fond-menadžeri bili su aktivni i u petak, kad su dionicama HT-a kroz blok-transakciju ostvarili 5,3 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 31.200 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 170 kn. Cijena dionice HT-a u petak je iznosila 168,50 kn, 6,50 kn, ili 4,0 posto, više nego na početku tjedna. Dionica Optime Telekoma ponovo se vratila u fokus ulagača u petak, kada se njome ostvarilo 3,6 milijuna kuna prometa, uz povećanje cijene na 6,40 kn (rast za 2,4 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje državnih obveznica, smanjila se u petak na 116,87 bodova (tjedni pad za 0,07 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala jer se očekuju zanimljiva zbivanja ove jeseni.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVI PUT U 25 GODINA STAO IZVOZ U ITALIJU

Junetine ima dostatno za prebroditi krizu, a i poslije

2

RUSIJA STRAHUJE OD UBRZANJA ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Ograničit će izvoz pšenice i kukuruza

3

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND:

Korona gurnula svijet u recesiju