Ekonomija
HRVATSKO PODUNAVLJE, TURISTIČKI BREND ISTOKA HRVATSKE

Baranja, Osijek, Erdut, Vukovar, Ilok - svi ti turistički biseri istoka zemlje su u Podunavlju
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Hrvatska je prepoznata u svijetu, no još uvijek nismo turistički iskoristili snažan brend Dunava

Slavonija je najveća hrvatska tajna. Tako su područje istoka Hrvatske nazvale novinarke i urednice lista Münchner Merkur Christine Hinkofer i Beate Winterer, koje su Slavoniju posjetile zahvaljujući njemačkom touroperatoru I.D. Riva Tours Selimira Ognjenovića, koji njemačkim gostima nudi odmor u Slavoniji. Za svoje reportaže te dvije novinarke nagrađene su Zlatnom penkalom Hrvatske turističke zajednice.

Slavonija u Hrvatskoj?! Nije li to Slovenija ili Slovačka? Česta su pitanja ljudi na europskom zapadu, koji premalo poznaju geografski pojam istoka naše zemlje. Koliko je i zbog toga dobro graditi turistički brend - hrvatsko Podunavlje?

Hrvatsko Podunavlje može postati turistički brend Hrvatske, kaže direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić. Pojašnjava da je upravo zbog toga i proveden projekt koji je imao za cilj brendiranje destinacije srednjeg Dunava - Central Danube Tour (Enhancing the tourism development in the Central Danube cross-border region), koji je bio financiran iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije.

Od ukupno 2857 kilometara toka Dunava, Hrvatska ga “ima” 137 kilometara, od Batine u Baranji do srijemskog Iloka, i on uglavnom predstavlja granicu sa Srbijom. Dunav povezuje Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Rumunjsku, Ukrajinu i Moldaviju.

- Namjera je bila brendirati Hrvatsku i kao podunavsku zemlju. Hrvatska je turistički poznata zemlja u cijelom svijetu, no još uvijek nismo iskoristili Dunav koji je u čitavom svijetu snažan brend. Zapravo se Hrvatska sve donedavno ozbiljnije nije ni bavila kontinentalnim turizmom, tako da sigurno nismo iskoristili potencijale geografskih brendova poput Dunava. Na inozemnim sajmovima Slavoniju se često zamijeni za Sloveniju ili Slovačku. Primjerice na sajmu u Berlinu pitali su nas što Slovenija radi na štandu Hrvatske. Sve su to razlozi koji kažu da se ovom dijelu zemlje treba dati identitet za vanjska tržišta. A kada pogledamo turističke brojke, onda je jasno da su na području hrvatskog Podunavlja destinacije koje pokazuju i najbolje turističke rezultate u cijeloj istočnoj Hrvatskoj. Dakle, to su Baranja, Osijek - koji se može uvrstiti u Podunavlje, iako nije izravno na Dunavu, Erdut, Vukovar, Vučedol i Ilok. Pojednostavljeno, to su potencijalni turistički dragulji cijelog istoka Hrvatske - naglašava Ivana Jurić.

Baranja
Što su vrijednosti tih dragulja? Krenimo redom, s Baranjom - najzanimljivijom hrvatskom ruralnom destinacijom, vinskom majkom, kako bi glasio njezin mađarski prijevod (Bor anya). Na samom ulazu Dunava u Hrvatsku, u Batini, nalazi se Spomenik Batinskoj bitki - najvećoj bitki u Drugom svjetskom ratu. Na padinama Banova brda stotine su hektara vinograda i brojne manje i veće vinarije. Najveća je Belje, s novom, suvremenom vinarijom, ali i starim podrumom u Kneževim Vinogradima koji godišnje posjeti na tisuće gostiju. No tu su još poznate vinarije Kalazić, Kolar, Gerštmajer, Josić, Svijetli dvori, Szabo... Etnoselo Karanac poznato je po seoskim domaćinstvima s autohtonim smještajnim kapacitetima. Baranja je poznata i po gastronomiji u kojoj je i propoznatljiva crvena začinska paprika. Jako važan razlog dolaska gostiju u Baranju je Park prirode Kopački rit. Uz rit, u dubokoj šumi, zanimljiva je i posjećena izletnička destinacija Ekocentar Zlatna Greda, s adrenalinskim parkom, restoranom i hostelom te ponudom vožnje kajacima, biciklima, jahanjem...

Osijek
Osijek, iako na Dravi, može se ubrojiti u područje Podunavlja. Grad koji je 2017. godine bio proglašen najuspješnijom kontinentalnom destinacijom Hrvatske. Grad prvog hrvatskog piva gosti posjećuju zbog kulturne i sportske ponude - najvećeg festivala ekstremnih sportova u regiji - Pannonian Challengea, NK-a Osijek, Svjetskog gimnastičkog kupa... Osijek je zanimljiv zbog svoje secesije, barokne Tvrđe i katedrale s 90-metarskim tornjem, drugim najvišim u jugoistočnoj Europi. Osijek je jedan od najzelenijih gradova u regiji jer se u gradu nalazi čak 17 parkova. Uz jednu od najljepših i najdužih šetnica uz Dravu nalazi se rekonstruirana mlin-vodenica, nedaleko od koje pristaje kompa, koja ljude prevozi preko Drave na lijevu obalu, do zoološkog vrta. Na lijevoj obali nalazi se također šetnica, poznato kupalište Copacabana i skatepark. Možda i najljepši pogled u Osijeku puca s terase hotela Osijek na Zimsku luku i poznati osječki pješački most.

Đakovo
Kruzing turizam na Dunavu je u ekspanziji i svake godine sve veći broj kruzera pristaje na hrvatskom dijelu Podunavlja dovodeći tu u obilazak desetke tisuća inozemnih gostiju. Nezaobilazna im je postaja u posjetu i Đakovo, odnosno đakovačka katedrala i Državna ergela Đakovo, s tradicijom od 1506. godine, po čemu je jedna od najstarijih u Europi.

Erdut
Erdutski poluotok na Dunavu predstavlja jedno od najatraktivnijih vinogorja u Hrvatskoj. Dunav u jednom od najvećih meandara na cijelom svom toku s tri strane okružuje erdutsko-daljsko brdo s lesnim naslagama. Najveća je tu vinarija Erdutski vinogradi, koji posjeduju najveću drvenu bačvu u svijetu u uporabi. Njezina je zapremnina 75 tisuća litara. Izrađena je od starog slavonskog hrasta i doista u njoj redovito sazrijeva graševina. Uz Erdutske vinograde, tu su još poznate vinarije Brzica i Siber. Erdutski je kraj poznat i po proizvodnji voća, ali i po erdutskoj srednjovjekovnoj kuli, marijanskom svetištu i pravoslavnim manastirima.

Vukovar
U baroknom Vukovaru, smještenom na ušću Vuke u Dunav, gradu heroja, nalazi se dvorac Eltz - jedan je od najvećih i najljepših primjera feudalne svjetovne arhitekture u Hrvatskoj. U dvorcu je smješten impresivan postav Gradskog muzeja Vukovar u kojemu se ističe Zbirka Bauer s najcjelovitijim presjekom moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Atraktivan je i Muzej Vučedol. Vukovar je sve više turistički grad, u koji i inozemni gosti dolaze i zbog Bitke za Vukovar, vođene 1991. godine, u kojoj su hrabri branitelji grada u okruženju odolijevali napadima JNA i srpskih paravojnih snaga gotovo tri mjeseca.

Ilok
Najistočniji hrvatski grad Ilok povijesni je kraljevski i vinski grad, za koji Iločani kažu da je grad u kojemu počinje Hrvatska. U iločkom vinogorju nastaju izvrsna vina i posebice ponajbolji europski traminac. Tu je najnagrađivanija hrvatska vinarija - Iločki podrumi, tu su jedni od najvećih i najstarijih podruma iz 15. stoljeća, ali i vinari koji svojim proizvodima oduševljavaju vinoljupce, poput Trsa, Papka, Buhača, Stipetića, Knezovića, Čobankovića, Draguna... U Iloku je vino stil i način života. Iločki traminac se više od 60 godina nalazi u kraljevskoj vinoteci britanskog dvora, a služen je i na vjenčanju princa Harryja i Meghan.

Ponad grada, u okružju vinograda, posebice je privlačno mjesto s veličanstvenim pogledom na Ilok ladanjsko imanje Principovac. Izgrađen je 1864. godine kao ljetna rezidencija kneževske obitelji Odescalchi. Danas potpuno renoviran i prenamijenjen u atraktivnu enogastronomsku destinaciju te je postao nezaobilazna destinacija svih turista koji posjećuju istok Hrvatske. Na ladanjskom imanju još se nalaze golf i tenis-igralište, šetnice kroz vinograd te velika svečana dvorana koja se posljednjih godina nametnula kao prvi izbor svih mladenaca iz ovih
krajeva.
Igor Mikulić
Aljmaško svetište Gospe od Utočišta
Aljmaš, selo kod kojega se Drava ulijeva u Dunav, najznačajnije je marijansko svetište u istočnoj Hrvatskoj. Svetište Gospe od Utočišta u malom pitomom Aljmašu, selu bogate povijesti, godišnje posjeti više od sto tisuća hodočasnika i gostiju. Crkva se nalazi uz samu dunavsku obalu i ima oblik Noine arke dok se križni put na kalvariji smjestio uz praporni brežuljak na ulazu u selo. Marijanskim svetištem proglašeno je davne 1704. godine. Područje od Aljmaša do Erduta smatra se jednim od najatraktivnijih za posjedovanje kuće za odmor, zbog šumskog zelenila i pogleda na Dunav.
Kopački rit
Park prirode Kopački rit predstavlja jednu od najvećih europskih očuvanih prirodnih močvara. Kopački rit dom je za više od 290 vrsta ptica, poput orla štekavca, bijele i crne rode, čaplje, kormorana, labudova i divljih patki. Najveće je mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju, ali i dom za stotine drugih vrsta životinja. Vrijednost Kopačkog rita je i u tome što se krajolik neprestano mijenja izmjenom godišnjih doba, ali i pod utjecajem dolaska i odlaska vode. U Kopačkom ritu gosti mogu promatrati ptice, voziti se turističkim vlakićem, brodom, čamcima ili kanuima, šetati se poučnim stazama, slušati riku jelena, voziti se biciklom. Guste šume tikveškog lovišta privlače brojne lovce iz cijeloga svijeta. U samoj šumi nalazi se kompleks dvoraca Tikveš. Nekada poznata carska rezidencija obitelji Habsburg, a zatim i Josipa Broza Tita, uskoro će postati suvremeni interpretativni centar.
Muzej vučedolske kulture
Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi čija je kultura u vrijeme eneolitika, u trećem tisućljeću prije Krista, zauzimala prostor današnjih 12 europskih zemalja. Suvremeni stalni muzejski postav u cijelosti prezentira dostignuća vučedolske kulture, a zgrada muzeja čini poseban medij koji povezuje vanjsko okruženje muzeja sa stalnim postavom u unutrašnjosti. Vučedol se može okarakterizirati kao izvorište europske civilizacije smješteno na drugoj najvećoj europskoj rijeci, ali i kao europsku Troju zbog značenja mjesta i nalaza. Muzej vučedolske kulture vrhunski je arheološki, muzeološki i arhitektonski projekt koji u svome novootvorenom muzejskom postavu prezentira kulturni fenomen jedne civilizacije kroz njezin svakodnevni život, ali i duhovna, intelektualna i revolucionarna tehnološka dostignuća.
Dunav povezuje Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Rumunjsku, Ukrajinu i Moldaviju
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike