Ekonomija
ANDREJ PLENKOVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE VLADE

Od početka mandata ova Vlada usmjerena je na gospodarski razvoj Slavonije
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Realizacija sto milijuna noćenja tjedan dana ranije u odnosu prema prošloj godinu pokazuje da je nadmašena čak i lanjska godina koja je bila rekordna

Od samog početka našeg mandata Vlada Republike Hrvatske usmjerena je na gospodarski razvoj Slavonije. Pokrenuli smo Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, koji je postavljen kao zajednički političko-razvojni okvir za bolji dijalog, usuglašavanje prioriteta i za učinkovitiju realizaciju konkretnih projekata te smo od ukupno 18,7 milijardi kuna iz europskih fondova koje imamo na raspolaganju do sada ugovorili gotovo 11 milijardi, odnosno 57 posto ukupne alokacije.

Učinit ćemo sve da provedbom niza zakonskih prijedloga i novih proračunskih mehanizama pomognemo ravnomjernom razvoju Slavonije, koja je podnijela veliku žrtvu tijekom Domovinskog rata.

Rekordna godina
U gospodarskom razvoju veliku ulogu ima sektor turizma, koji zauzima 20 posto hrvatskog BDP-a. Rezultati u dosadašnjem dijelu godine potvrđuju kako je hrvatski turistički sektor i u ovoj zahtjevnoj turističkoj godini ostvario iznimne rezultate. Realizacija sto milijuna noćenja tjedan dana ranije u odnosu prema prošloj godini pokazuje da je nadmašena čak i lanjska godina, koja je bila rekordna. U Hrvatskoj je dosad ostvareno 18,5 milijuna dolazaka i 101 milijun noćenja, što je u odnosu prema istom razdoblju lani rast od četiri posto u dolascima i dva posto u noćenjima. Na vrlo konkurentnom svjetskom turističkom tržištu Hrvatska zauzima stabilnu poziciju i percipirana je kao sadržajna cjelogodišnja turistička destinacija.

Kontinuiranim ulaganjem u turistički sektor podigli smo razinu usluge. U posljednjih nekoliko godina sustavno promoviramo kontinentalni turizam i želimo pokazati bogatstvo svih krajeva Hrvatske, osobito Slavonije, njezinu tradicijsku kulturu, gastronomiju i sve ono što Slavonija može ponuditi sa svojom prirodnom baštinom te kvalitetom, cijenom i uslugama.

Kako bismo dodatno istaknuli turističko značenje naše najistočnije kontinentalne regije, donijeli smo odluku da se ove godine upravo u Slavoniji, od 2. do 4. listopada, održe Dani hrvatskog turizma, najveći turistički skup u Hrvatskoj koji svake godine okupi više od tisuću sudionika iz turističkog i ostalih povezanih sektora, a obuhvatit će prigodne manifestacije u pet slavonskih županija kako bi se uspostavila ravnoteža između hrvatskih regija u pogledu turističke promocije. S te strane šaljemo poruku ravnomjerne hrvatske ponude i stavljamo naglasak na kontinentalnu Hrvatsku.

Priprema za 2020.
Vjerujem da će kroz bogat program svi sudionici ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma upoznati ono najbolje od turističke ponude u svih pet slavonskih županija. Dani hrvatskog turizma bit će prilika za sudjelovanje na brojnim zanimljivim predavanjima, radionicama, skupovima, a pripremljeni su i drugi zanimljivi sadržaji. Kao vrhunac ovoga događanja u petak će se dodijeliti priznanja i nagrade turističkim djelatnicima, odnosno destinacijama i turističkim proizvodima posebno zaslužnima za unaprjeđivanje turističke ponude u Hrvatskoj.

S ciljem zadržavanja pozitivnih trendova Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica već sada vrlo intenzivno rade na pripremi 2020. turističke godine, a našu turističku politiku vodimo u smjeru održivog i odgovornog turizma s ciljem da kvaliteta cjelokupne ponude bude sve bolja i konkurentnija.
Igor Mikulić
Posljednjih godina sustavno promoviramo kontinentalni turizam i želimo pokazati bogatstvo svih krajeva Hrvatske, osobito Slavonije
Od ukupno 18,7 milijardi kuna iz europskih fondova koje imamo na raspolaganju do sada ugovorili gotovo 11 milijardi
Vjerujem da će kroz bogat program svi sudionici DHT-a upoznati ono najbolje od turističke ponude u svih pet slavonskih županija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana