Sport
SVJETSKO PRVENSTVO U ATLETICI

Kolak u finalu, Ana daleko od postolja
Objavljeno 30. rujna, 2019.
Hrvatska atletičarka Ana Šimić odradila je solidno finale skoka u vis na Svjetskom prvenstvu u Dohi, ali ostala je daleko od postolja. Jednostavno, konkurencija je bila prejaka i prekvalitetna da bi Ana s preskočenih 193 centimetra mogla konkurirati najboljima. Završila je kao sedma, dok je treće uzastopno svjetsko zlato osvojila Ruskinja Marija Lasickene s rezultatom 2.04 metra.

Šimić je prve tri visine (184, 189 i 193 cm) preskočila iz prvog pokušaja, no zapela je na 196 tri puta rušivši letvicu. Finale ženskog skoka u vis ponudilo je zanimljivosti i iznenađenje, a ispred svih je bila Lasickene s preskočena 204 cm, a do zlata je stigla preskočivši osam visina u prvom pokušaju. Ruskinja je pokušala preskočiti i 2.08 m, ali nije uspjela. Lasickene je tako nastavila dominaciju, slavila je 2015. u Pekingu i prije dvije godine u Londonu, a ni u Dohi joj ništa nitko nije mogao. Druga je iznenađujuće bila 18-godišnja Ukrajinka Jaroslava Mahučik, također je preskočila 2.04 m, ali je na putu do te visine šest puta rušila letvicu. Bronca je pak pripala Amerikanki Vashti Cunningham s preskočena dva metra.

U ponedjeljak su na Svjetskom prvenstvu bile kvalifikacije bacanja koplja za atletičarke, Sara Kolak morala je strahovati do kraja, ali je ipak ušla u finale koje je na rasporedu danas. Kolak je bacala u prvoj kvalifikacijskoj skupini i sa 60.99 metara bila je šesta uoči druge kvalifikacijske skupine u kojoj je bacalo 15 kopljašica i morala je strepjeti za plasman u finale. Srećom, bolje je bacilo još svega pet kopljašica i 24-godišnja Ludbrežanka je "preživjela" kvalifikacije te kao ukupno 11. otišla među 12 najboljih i u borbu za medalje.

Cijele kvalifikacije koplja bile su vrlo čudne, jer ni jedna od 16 kopljašica u prvoj skupini nije prebacila kvalifikacijsku normu od 63.50 metara, a od 31 natjecateljice to je uspjelo samo dvjema. Kolak je u natjecanje ušla vrlo nervozno, u prvoj seriji bacila je samo 60.03 metra, a u drugom pokušaju je bacila mnogo kraće, pa je prestupila. Prije zadnjeg hica hrvatska atletičarka je bila tek tek deveta u skupini, a u posljednjem pokušaju bacila je 60.99 metara, što joj je bilo dovoljno za šesto mjesto u skupini, a ukupno jedanaesto. Najbolji rezultat kvalifikacija ostvarila je Kineskinja Huihui Lyu s hicem od 67.27 metara, a normu je prebacila još samo Njemica Christin Hussong (65.29). Finale ženskog koplja na rasporedu je u utorak u 20.20 sati. I. Li.