Novosti
VELEDROGERIJAMA DO KRAJA GODINE POLA MILIJARDE KUNA

Ministar Kujundžić: Morat ćemo
više izdvajati za zdravstvo
Objavljeno 30. rujna, 2019.

Na sastanku koji je ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak održao s predstavnicima hrvatskih veledrogerija dogovoreno je da će veledrogerijama do kraja ove godine biti plaćeno pola milijarde kuna, a prvih 300 milijuna kuna dobit će u listopadu. Podsjetimo, veledrogerije su tužile više od 20 hrvatskih bolnica zbog neplaćenih dugova.


Ivan Klobučar, predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija, rekao je da bi sastanak nazvao pružanjem ruke i "poluzadovoljan je".


"Vjerujem da će ovih 500 milijuna kuna za sada biti dovoljno i da rebalansom proračuna onda bude još 500 milijuna kuna. To je trećina onoga što tražimo, ali nam je ministar dao nadu da će na kraju godine biti rebalans te da bi višak sredstava uplatili nama", naglasio je Klobučar.


Na pitanje novinara mogu li bolnice očekivati nove tužbe i blokade, rekao je da, ako je pružena ruka, neće potezati daljnje tužbe, ali je dodao i da je to individualna stvar svake veledrogerije. Primjerice, njegova veledrogerija tužila je dvadesetak bolnica.


Ministar Kujundžić kazao je kako se na razini Vlade razmatralo moguće podizanje kredita za pokriće cjelokupnog duga iznad 60 dana, koji iznosi 2,1 milijardu kuna, s obzirom na trenutačno povoljne kamate na tržištu. To rješenje, kako su istaknuli predstavnici veledrogerija, odgovara i njima, a značilo bi i određene mogućnosti za jeftiniju nabavu lijekova, no o svemu tome odlučit će stručnjaci.


Što se tiče dugoročnog rješenja ministar Kujundžić poručuje da će svi morati izdvajati više za zdravstvo ako se želi osigurati njegovu održivost. "Hoće li to biti kroz dopunsko osiguranje, kroz cigarete..., onaj koji razmišlja realno toga je svjestan", rekao je Kujundžić novinarima. Ponovio je svoju tezu da Hrvatska ne može sa 750 eura izdvajanja za zdravstvo po stanovniku biti jednako dobra kao i one zemlje u kojima se za to izdvaja 5000 eura.
- Dugoročno rješenje je da ćemo, ako želimo pratiti kvalitetu i dostupnost zdravstva u razvijenim zemljama, morati naći novac, jer sve novo što se uvodi u terapiju košta - kazao je ministar, dodajući kako su se s veledrogerijama dogovorili u granicama mogućeg, a to znači da će HZZO dodatno uplatiti 500 milijuna kuna, dok će svi drugi oblici biti razmatrani kako vrijeme bude išlo. Već u srijedu je, dodaje, i sastanak sa županima da bi se razmotrilo kako se može kontrolirati troškove. Na zamolbu novinara da komentira izjave župana kako nemaju novca, Kujundžić kaže da mu je razumljivo da nemaju "jer je Hrvatska siromašna zemlja", ali dodaje i činjenicu da su županije osnivači bolnica. I.Bošnjak
Ivan Klobučar

predsjednik HUP - Koordinacije veledrogerija

Ukupni dospjeli dug za četiri najveće veledrogerije koje pokrivaju 70 posto tržišta iznosi 2,5 milijarde kuna, a ako se uključe i manji dobavljači dug raste na više od tri milijarde kuna. S milijardom kuna plaćenih dugovanja onda bi i veledrogerije mogle normalno nastaviti poslovanje. Veledrogerije ne utječu na cijenu lijeka niti na potrošnju lijeka. Mi smo između čekića i nakovnja.
Možda ste propustili...

U VUKOVARU OBILJEŽENE DVIJE VAŽNE GODIŠNJICE

Izgradnja mira je proces

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Godišnja stopa inflacije 1,4 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LANI VIŠE OD 200 POJEDINAČNIH ZAPLJENA

Narkoscena se preselila u osječke kafiće i klubove

2

U SUSJEDSTVU POTVRĐENE DVIJE OPASNE BOLESTI

Ugrožene svinjogojska i peradarska proizvodnja

3

ŽRTVE IZ DOMOVINSKOG RATA

U Marincima pokraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe