Osijek
NEVOLJE PRODAVAČA

Skupe klupe kad je jaka kiša kao da se nalaze ispod slapa
Objavljeno 30. rujna, 2019.
Posljednje obilne kiše ponovno su upozorile na veliki problem koji je na središnjoj gradskoj tržnici prisutan praktički od njezina velikog preuređenja 2004. godine. Riječ je o krovnoj konstrukciji, koja propušta vodu tijekom obilnijih padalina, a što nikako da se obnovi, zbog čega dio trgovaca radi u otežanim uvjetima, iako uredno plaća zakup za klupe koje koristi.

Da arhitektonsko rješenje s polikarbonatskim pločama nije najsretnije, pokazalo se vrlo brzo nakon dovršetka rekonstrukcije popularne "pije", zbog efekta staklenika koji je stvarao nepodnošljivu vrućinu, a zbog čega je tadašnja uprava Tržnica d.o.o. Osijek morala ugraditi ventilatore. Brzo se pojavio i uvodno spomenuti problem, za koji se do današnjeg dana nije pronašlo adekvatno rješenje.

- Za vrijeme posljednjeg Ekotrga (26. rujna, nap.a.) bilo je grozno, lijevalo je kao iz kabla, toliko da je i direktoru bilo neugodno - rekla nam je jedna od trgovkinja, pokazujući jedno od kritičnih mjesta na dijelu tržnice gdje se četvrtkom tradicionalno održava promocija ekoloških proizvoda. Njezine riječi potvrdili su nam i drugi trgovci koji svoju robu izlažu u blizu tog mjesta, ali i direktor Tržnice d.o.o. Osijek Igor Medić.

- Točno, curilo je na spoju glavnog žlijeba i stupa, na dijelu krova koji je i inače problematičan, ali samo kad pada ektremno jaka kiša, a to je možda desetak puta godišnje. Bila je to golema količina vode koju je nemoguće kanalizirati, a da nigdje ne curi. Taj krov oduvijek prokišnjava, više puta smo ga krpali najbolje što smo mogli. Pokušavamo naći neko manje loše rješenje, jer savršeno ne postoji, odnosno postoji, ali podrazumijeva temeljitu rekonstrukciju cijele krovne konstrukcije, što zahtijeva prilično velika financijska sredstva, a vjerujem da ne bi bilo garancije da se nešto slično neće opet događati - rekao nam je Medić.

Na pitanje što konkretno uprava Tržnice čini kako bi riješila ovaj problem odgovara: "Svaki put pošaljemo majstore da zakrpaju dio koji prokišnjava, ali nakon što oni to učine, voda ode dalje i počne curiti na nekom drugom mjestu. Ponavljam, mi ćemo ovaj problem nastaviti rješavati krpanjem, jer smatram da nije ekonomski opravdano graditi novi krov zbog desetak mjesta na kojima curi voda. Ne bježim od toga da je to najveći problem tržnice i mi činimo sve što je u našoj moći da ga uklonimo. Ali krpanjem - naglašava Medić.

Dakle, krov će se i dalje samo krpati, a što o tome misle prodavači, od kojih neki svoje klupe plaćaju desetak i više tisuća kuna godišnje, lako je pretpostaviti. I.Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana