Osijek
EPILOG SLUČAJA PRIJEVARE

Mladi prevarant iz Kaptola koji je izmislio bolesnu djevojčicu osuđen na rad u toj općini
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Zamjenik načelnika općine Josip Soudek potvrdio nam je da je mladić odradio cjelokupnu kaznu

Nakon sedam mjeseci poznat je epilog slučaja koji je otkrila naša novinarka, a u kojemu je 20-godišnji D. Z. (podatci poznati redakciji) izmislio bolesnu djevojčicu Kristinu Omić i za niz navodnih bolesti tražio novac. Dosuđen mu je rad za opće dobro koji je odrađivao u tamošnjoj općini.

- Mogu vam samo reći da je svoj rad za opće dobro odradio pošteno i bio je vrijedan te ni jedan posao nije odbio. Mislim da je bio kod nas tri tjedna - potvrdio je za Glas Slavonije Josip Soudek, zamjenik načelnika općine Kaptol.

Da je za prijevaru osuđen za nepoznat iznos novca, poznato je u ovom malome mjestu. Kako doznajemo iz određenih ustanova koje smo kontaktirali, nitko ne bi niti pomislio da je upravo taj mladić razradio plan kako se domoći novca.

- Da nisam čula zašto radi tamo u Općini, ne bih niti pomislila da bi se on dosjetio nečega takvoga. Možda će mu ovo biti opomena da drugi put ne traži novac na ime bolesnih ljudi, pa makar i izmišljenih - rekla nam je trgovkinja u tamošnjoj prodavaonici koju smo telefonski kontaktirali. Podsjetimo, i krajem veljače kad smo doznali o kome je riječ, mještani su u nevjerici potvrđivali tek da je riječ o mladiću čiji je otac vrlo vrijedan čovjek i nisu znali čime se doista bavi.

Otkrili su to, podsjetimo, nakon teksta objavljenog u Glasu Slavonije, a prema dostupnom žiroračunu koji je naveo za pomoć izmišljenoj Kristini Omić, djelatnici Policijske uprave požeško-slavonske. Otkriven je dva dana nakon što je izašao članak, a nakon prijave za kazneno djelo prijevare D. Z.-a je preuzelo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Iznos koji je uspio prikupiti, ali i broj osoba koje je prevario bio je dovoljan da ga se osudi na rad za opće dobro. Inače, u odgovoru Općinskog državnog odvjetništva u Požegi doznali smo tek da se radi o predmetu u kojemu se prema mlađoj punoljetnoj osobi primjenjuje maloljetničko pravo te su podatci klasificirani stupnjem tajnosti.

Međutim, u malome mjestu kao što je Kaptol, gdje, rekli bismo, svatko svakoga zna, dobro je poznato što je njihov mještanin učinio. Paradoks je što je u svemu ovome pozitivno to što je djevojčica izmišljena i da Kristina Omić s desetcima dijagnoza te operacijom navodno dogovorenom u Americi ne postoji. No oni koji su željeli pomoći pa su uplatili novac bez sumnje se osjećaju prevareno, a što se odrazilo i na buduće stvarne humanitarne akcije u kojima se građane moli za pomoć.

Štoviše, ovo nije prvi slučaj prijevare. Prije dvije godine, točnije u prosincu 2017., otac je iskoristio bolest svoje kćeri i prikupljao novac na ilegalan način te je osuđen na tri godine zatvora. Upitne su bile i neke druge humanitarne akcije u Hrvatskoj, i to uglavnom za bolesnu djecu. Naime, baš kao i u slučaju Kristine Omić, na bolesno dijete malo tko ostane imun. Upravo su tako i krenule uplate sredinom veljače na žiroračun D. Z.-a, no srećom ubrzo je otkriven. Hoće li se i na koji način nadoknaditi šteta prevarenim građanima koji su se sažalili nad petogodišnjom djevojčicom, nije poznato.

Marija Mihelić
Prevarantu D. Z.-u dosuđen je rad za opće dobro u Općini Kaptol. Obavljao ga je tamo puna tri tjedna
Lažna adresa
Iako je Kristina Omić navodno rođena 12. 4. 2014., u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje potvrdili su nam da ona nije u evidenciji. Također, Ulica Tina Ujevića u Osijeku postoji, ali ne do broja 48 kako je navedeno na adresi u apelu za pomoć lažnoj djevojčici.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike