Mozaik
TS GARAVI - ANGAŽIRANI TAMBURAŠI

Inspiraciju za bećarce često znamo pronaći i u Glasu Slavonije!
Objavljeno 1. listopada, 2019.
U listopadu svjetlo dana će ugledati njihov novi singl i spot “Šta će mi raj”, a uz to su najavili da pripremaju novi materijal

Šest popularnih veselih Slavonaca koji čine tamburaški sastav Garavi javnosti je poznato kao dečki koji se svim silama trude u Hrvatskoj stvoriti ugodan život za sebe i svoje obitelji.

Prošle su godine objavili studijski album "Tri želje", koji su stvarali punih pet godina. Na albumu su radili producenti Tihomir Ivanetić, Željko Nikolin i Zvonimir Domazet. Vrlo brzo, u listopadu, svjetlo dana će ugledati njihov novi singl i spot "Šta će mi raj", a u povodu toga smo i popričali s veselom šestorkom.

Za početak nam otkrijte kako ste proveli ljeto. Je li bilo radno ili je više bilo uživanja u ljetnim radostima?

- Bilo je i jedno i drugo. Svake si godine ostavimo jedan vikend slobodan da možemo otići na more sa svojim obiteljima i da se odmorimo i od svirki i od probi. Sve smo ostale vikende "bili u pogonu", ali smo koristili prilike i za druženja bez sviranja i obaveza prema bendu. Mi roštiljamo, žene se druže, a djeca se igraju. Iza nas je lijepo i dinamično ljeto.

Vi svirate zajedno od malih nogu, zar ne? Čitala sam negdje da je sastav nastao kad ste bili osnovnoškolci. Recite nam nešto o tim početcima?

- Kao većina tamburaških bendova i tamburaša, i mi potječemo iz KUD-a. To je svojevremeno bio normalan glazbeni put za tamburaše. Naučiš svirati kola, a onda i neke pjesme za feštu i druženje i tako to krene. Polako se stvori bend. Garavi su nastali upravo tako. Iako je iz tog osnovnoškolskog benda do danas "preživio" samo Silvio, koji je i osnovao bend. Svi ostali su se promijenili.

Za vaše ime zaslužna je "Garavuša", zar ne?

- Tako je! Kao što smo rekli, naučili smo nekoliko pjesama koje smo svirali za druženje i jedna od tih bila je "Garavuša". Kako nismo znali puno pjesama, cure iz KUD-a bi nam govorile: "Ajmo, Garavi, odsvirajte ‘Garavušu‘!" I tako smo ostali Garavi.

Poznati ste po tome, što po uzoru na prave bećarce, progovarate o aktualnim temama "u našem šoru". Znači li to da pjesme možda nastaju dok čitate Glas Slavonije?

- Bećarac je izvrsna forma naše slavonske pjesme kojom se može reći puno toga. Između ostalog, i opjevati neke aktualnosti u društvu, što mi i radimo. To uglavnom bude spontano. Kada se pojavi nešto za što smatramo da bi bilo zanimljivo ljudima, mi krenemo u akciju. Alen osmisli tekst, dogovorimo se što i kako i snimimo. Glas Slavonije je medij koji redovito pratimo i naravno da pronađemo neke inspiracije i kod vas. I zato ćemo ovako reći: Tko ujutro prvu kavu pije, ne može bez Glasa Slavonije.

I vaši su spotovi drukčiji od ostalih tamburaških videa. Sudjelujete li sa svojim idejama u njihovu nastajanju ili je ipak redatelj glavni?

- Spotovi su nešto čemu pridajemo puno pozornosti i volimo da su dobri, da imaju svoju priču i da su drukčiji. Naš redatelj je Mario Šulina, s kojim imamo jako dobru suradnju. Nakon 11 snimljenih spotova već smo ušli u shemu koja funkcionira. Alen smisli priču, predstavi je nama i ako nam se sviđa, on i Šulina piju puno kave i razrađuju cijeli scenarij. Nakon toga ide organizacija lokacije i svega potrebnog za snimanje.

Koje teme iz naše svakodnevice planirate još obraditi u bećarcima?

- Za bećarce ne znamo. To ovisi o tome što će se u javnosti dogoditi a da nam je zanimljivo za opjevati. Nemamo neke vlastite rokove kada moramo snimiti bećarac, tako da nismo time opterećeni. Kao što smo već rekli, to radimo spontano. Ali, evo, obećavamo da ćemo, kada snimimo novi bećarac, prvo javiti vama.

Je li u planu možda neki novi materijal: singl, spot ili možda album?

- Naravno! Novi singl je već snimljen i nedavno smo snimili spot, tako da u listopadu možete očekivati našu novu pjesmu, koja se zove “Šta će mi raj”. Autor te pjesme je Mirko Šenkovski - Geronimo, s kojim smo u kontaktu poprilično dugo, i kada nam je poslao ovaj demo znali smo da to moramo snimiti. Očekujte veselu i dobru pjesmu. A što se tiče albuma, možemo slobodno reći da je ta pjesma početak rada na novom, trećem albumu. Ove godine izdali smo svoj drugi studijski album, pod nazivom “Tri želje”, u nakladi Croatia Recordsa, naše izdavačke kuće. Na njemu je 11 pjesama na koje smo jako ponosni. Volimo stvarati novu glazbu i uživamo u tome, tako da ćete od Garavih čuti još puno toga.

Tanja Kvorka
Bećarac je izvrsna forma naše slavonske pjesme kojom se može reći puno toga
Možda ste propustili...

CHRIS AUBER AMERIČKI STAND UP KOMIČAR OVE SUBOTE U OSIJEKU

Njemačka publika voli šale na svoj račun, američka ne

FRONTMAN SASTAVA SLIPKNOT I STONE SOUR

Taylor najavio prvi soloalbum

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽEŠKI FESTIVAL NA OTVORENOM

Svi koncerti Aurea Festa bit će na Trgu Sv. Trojstva

2

CROATIA RECORDS

Pokrenuta je posve
nova edicija 101 hit

3

ČETVRTI FILM STIŽE U SVIBNJU 2022., SNIMANJA POČINJU POČETKOM 2021.

Snimat će se dva filma o Johnu Wicku