Regija
ODRŽAN 14. VINSKI MARATON U ZMAJEVCU

Stiglo više od 10.000 gostiju
Objavljeno 29. rujna, 2019.
Novina je bio Premium vinski maraton, tijekom kojeg su točena vrhunska vina
ZMAJEVAC

Više od 2500 maratonaca (s uplaćenom kotizacijom) sudjelovalo je na 14. Vinskom maratonu u Zmajevcu - prijestolnici hrvatskog vinarstva i vinogradarstva.

Sve je počelo još prije 14 godina, kada je maraton bio lokalnog karaktera, tek uz ponekog gosta. Kako je vrijeme odmicalo, zmajevački Vinski maraton sve je više izlazio iz baranjskih, a u posljednje vrijeme i iz županijskih okvira. Gosti iz cijele Hrvatske postali su već "normalna stvar", a sudionici iz Mađarske, Njemačke, Austrije, Rumunjske, Srbije, Bosne i Hervegovine (…), čak i iz Kenije, sve su uobičajenija pojava. Tako je bilo i ove godine. Nakon kulturno-umjetničkog programa u središtu mjesta start je, simboličnim razbijanjem butelje vina, označila pročelnica županijskog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth. Rijeka maratonaca krenula je diljem zmajevačkih surduka. Kako ne bi bilo gužve i čepova, podijeljeni su u tri skupine - crvenu, zelenu i žutu, a svaka je krenula u svoj surduk. Na putu ih je čekalo 27 podruma, a u svakom od njih trebalo je kušati decilitar vina te se vratiti na startnu poziciju. No to su učinili samo rijetki. U surducima su ih dočekali štandovi s autohtonim proizvodima, ukusna hrana, glazba, vrhunska vina i lud provod, pa se na cilj nikome nije žurilo.

- Prema procjenama, na maraton je stiglo približno 7000 ljudi. Kada se tomu dodaju posjetitelji koji su došli na Premium vinski maraton u petak, dolazimo do brojke od više od 10.000 ljudi. No na tome ne mislimo stati, nego iz godine u godine maraton omasovljavati osmišljavajući neke nove sadržaje - kaže Gabrijela Geštmajer iz udruge Surduk, organizatora Vinskog maratona. A ovogodišnja novina bio je Premium maraton, održan dan prije. Vinari su toga dana točili samo vina koja su na ocjenjivanjima zaradila najmanje 83 boda ili ona u čijim se rješenjima o puštanju u prodaju navodi najmanje 80 bodova. Namijenjen je bio ljudima koji ne vole veliku gužvu i žele uživati uz vrhunska vina.

No gužve je ipak bilo, a izazvao ju je koncert Frajli, koje su oduševile sve nazočne. U subotu je goste zabavljao Silver bend. Teško je bilo u petak i subotu u Zmajevcu pronaći mjesto za parkiranje, bez obzira na to što su organizirane bile i specijalne autobusne linije. Uz udrugu Surduk, obol 14. Vinskom maratonu dali su Općina Kneževi Vinogradi i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, ali i baranjski vinari, čiji su podrumi bili prebukirani – Vinarija Josić, Svijetli dvori, Tur pince, Kalazić, Pinkert, Szabo, Kolar, Vukoje, Zajec (poznat i po after partyjima), Kusić, Roth, Đerfi, Pavlović, Antonio, Martin, Underground wines, Vinos, Kovats, Ujhelyi, Čočić, Gerštmajer, Martinov, Varga, Poc, Guštin, Čočić II i Majorić, dakako i brojni izlagači.

Svi sudionici kući su se zasigurno vratili prepuni dojmova uz obećanje - vidimo se iduće godine.

Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike