Osijek
NA DAN GČ "TVRĐA" - OTVOREN IVANIN TRG

Otvorenje pratili nastupi
djece i izložba crteža
"Nasmijana djevojčica"
Objavljeno 28. rujna, 2019.

Nije uobičajeno da mjesto poput novoga trga otvara onaj tko nije vezan uz politiku. No, upravo tako bilo je u subotu prijepodne na proslavi Dana Gradske četvrti „Tvrđa” kad su članovi Vijeća učenika Osnovne škole „Vijenac” prerezali vrpcu kako bi otvorili Ivanin trg.
I to ne bilo koje Ivane, već Ivane Vujić, prve civilne žrtve rata u Osijeku. Tada trinaetogodišnju Ivanu 3. rujna 1991. godine ubila je granata koja je pogodila stan u kojem je djevojčica živjela. U istome mjesecu 28 godina poslije Vijenac Ivana Meštrovića gdje je Ivana i živjela dobio je trg koji nosi njezino ime. Svečanom otvorenju na kojem, opravdano, nisu prisustvovali Ivanini roditelji, prethodilo je polaganje vijenaca te sjednica GČ „Tvrđa” koja je ovaj put bila kratka i održana je na otvorenom.

- Ivanin trg velika je investicija za ovu gradsku četvrt i želimo da se građani koji ovdje žive ugodno osjećaju i da se druže, a trg je odlično mjesto gdje mogu upoznati jedni druge i znati tko im živi u susjedstvu. Trg predajemo djeci i oni će ga ovaj put i otvoriti, poručio je predsjednik GČ „Tvrđa” Zoran Batnožić te pozdravio svoje prethodnike, Anu Kovačić i Davora Slivku koji, poput brojnih građana ne samo te već i drugih gradskih četvrti nisu propustili doći na otvorenje Ivaninog trga.

- Da vam iskreno kažem nikada nisam bio ovdje, ali sviđa mi se, rekao nam je 11-godišnji Jakov Bošković sa Zelenog polja. Da je trg lijep i odgovarajuć za djecu mišljenja je Sanela Biuk koja kaže da će njezina djeca ondje uživati, no smatra da je mogao biti napravljen i bolje.

- „Stotinu ljudi, stotinu ćudi”, poručila je umirovljenica Šima Grubešić, rekavši da će trg biti dobar i za starije koji će ondje moći odmoriti.

A što uistinu znači Ivanin trg podsjetio je stanovnik Sjenjaka i bivši stanovnik Vijenca Ivana Meštrovića, 86-godišnji Milan Barišić. Nakon protoklarnoga dijela okupljenima je pročitao pjesmu „Tuga za malom Ivanom”, za njegovom, prisjetio se, malenom susjedom.

- Mjesec dana nakon što je poginula napisao sam tu pjesmu, a na to su me potaknuli ratni zločini i izgubljen život ove djevojčice koja je tek počela živjeti, sa suzama u očima rekao je Barišić. Prve civilne žrtve rata u Osijeku prisjetili su se i brojni posjetitelji, ali i sudionici otvorenja i Dana GČ „Tvrđa” - HPD Lipa, osječki Zumbići, PS Shine, Društvo Naša djeca, foklorna skupna DV Osijek – Podcentar „Stribor”, Izviđački klub „Javor”, Akrobatski klub „Kik”, ali i deseci crteža izložbe na otvorenom učenika OŠ Vijenac, a koja nosi naziv „Nasmijana djevojčica”. Kakva je, da je nije u tome prekinula neprijateljska granata, i tada 13-godišnja Ivana Vujić trebala biti... M. Mihelić

Požega: Ivanin trg drukčiji je od ostalih

- Osim Ivaninog trga napravili smo niz projekata, počevši od parkirališta s prilaznom cestom što je bio velik problem. Tu su i klupe, koševi i ostalo što je riješeno u suradnji s građanima koji nam se obraćaju, pojasnio je Batnožić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Željko Požega čestitao je stanovnicima GČ „Tvrđa” crkveni god, dodajući da sve što je ondje napravljeno posljednjih nekoliko godina fascinira.
- Napravljene su pametne klupe, a sad i trg. GČ „Tvrđa” i VIM postaju ugodno mjesto za život, a pohvaljujem njihovu suradnju sa gradskim službama. Kad je u pitanju trg, većina ih je na isti kalup, no ovaj Ivanin drukčiji je, ocijenio je Požega.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike