Svijet
ODVJETNIK ENVERA ZORNIĆA TVRDI KAKO IZA SLUČAJA STOJI UROTA

Imenovanje ratnog zločinca za direktora otvorilo brojna pitanja
Objavljeno 28. rujna, 2019.
Slučaj Envera Zornića, jednog od ratnih zapovjednika u Armiji BiH koji je pravomoćno osuđen zbog ubojstva hrvatskih i srpskih civila u opsjednutom Sarajevu, no unatoč tome je imenovan za direktora gradskog poduzeća Toplane, poslužio je kao povod za nove međustranačke obračune, ali je i otvorio brojna pitanja zbog šokantnih činjenica koje su tek sada izbile na vidjelo, iako su zločini za koje je proglašen krivim i osuđen počinjeni još 1992.


Zornić je na dužnost direktora Toplana postavljen početkom rujna iz kvote Socijaldemokratske partije BiH (SDP), jedne od šest stranaka koje čine šaroliku koaliciju na vlasti u Sarajevskoj županiji i iz koje je nakon izbora u listopadu 2018. izbačena Stranka demokratske akcije. Kada je portal Žurnal početkom tjedna podsjetio na to da je Zornić, zajedno sa šest drugih pripadnika Armije BiH, 1993. pravomoćno osuđen zbog ubojstva najmanje četiri civila, u koaliciji u kojoj je i SDP zavladala je konsternacija, a u stranci su se odmah ogradili od svog člana i najavili njegovo isključenje te smjenu s direktorske pozicije.


Vlada Sarajevske županije u četvrtak je zatražila od Nadzornog odbora Toplana da Zornića odmah smijeni, što će vjerojatno uslijediti idućih dana. SDA je ovaj slučaj iskoristila kako bi napala koaliciju koja upravlja Sarajevskom županijom zatraživši da predsjednik vlade Edin Forto i predsjednik skupštine Elmedin Konaković odmah zbog toga podnesu ostavke.


"Činjenica je da je voljom Fortine vlade za direktora javnog poduzeća imenovana osoba koja je osuđena za najteže zločine tijekom rata nanijela je golemu štetu ne samo ugledu institucija Sarajevske županije nego i ugledu grada Sarajeva, a obiteljima žrtava bol. Za to punu odgovornost moraju snositi najodgovorniji ljudi ove vladajuće garniture", poruka je koju je u petak uputio županijski odbor SDA-a.


No u međuvremenu su isplivale na površinu činjenice koje bacaju potpuno novo svjetlo na likvidacije Sarajlija nebošnjačke nacionalnosti, ali i na odnos vlasti, predvođene upravo SDA-om, prema zločincima iz reda bošnjačkog naroda. Zornić je 1993. osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora jer je sud u Sarajevu utvrdio kako je on naložio ubojstvo najmanje četiriju osoba, uključujući tu i Josipa Gogalu, tadašnjeg republičkog dužnosnika i istaknutog člana HDZ BiH. Gogala je brutalno ubijen nakon što su ga Zornićevi vojni policajci odvukli iz zgrade u naselju Hrasno, u kojoj je živio, a njegovo tijelo su zapalili nakon što su ga likvidirali. No tek nakon što je slučaj ponovo otvoren, ispostavilo se kako je Zornić od dugogodišnje zatvorske kazne odslužio tek nešto više od dvije godine da bi nakon toga dobio oprost. Tada ga je mogao pomilovati samo državni vrh, na čijem je čelu bio Alija Izetbegović, no dodatna pitanja otvorio je istup sadašnjeg Zornićeva odvjetnika Kadrije Kolića, koji tvrdi kako iza cijelog slučaja stoji nerazjašnjena politička urota iz ratnih dana.


U intervjuu za televiziju N1 Kolić je kazao kako je Zornić dobio oprost jer s ubojstvom Gogale zapravo nije imao nikakve veze i da je zbog toga 1995. želio pokrenuti reviziju postupka u kojemu je osuđen.


"Zašto se stalo s istragom i zašto se stalo s obnovom postupka kada je to tražio Zornić? Obnova postupka krenula je 1995. i onda je po žalbi ukinuta. Gospodinu Zorniću je tada rečeno: - Šuti, ne možeš pobijediti. Dobit ćete pomilovanje nakon dvije godine i dva mjeseca", tvrdi odvjetnik, koji očevidno sugerira kako se u svemu krije politička urota.
Vuk Tešija
10

godina zatvora dosuđeno je Enveru Zorniću, ali je odslužio samo dvije
Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike