Magazin
TJEDNI OSVRT

Škoro, pjevač ili predsjednički kandidat - pitanje je sad
Objavljeno 28. rujna, 2019.

Slobodno se možemo zapitati je li se ukrajinski politički fenomen prelio i na predsjedničku kampanju u Hrvatskoj i je li narod i u nas odbacio političare. Jer, podsjetimo, Ukrajina je u travnju za predsjednika izabrala komičara Volodimira Zelenskija, a naknadno se na parlamentarnim izborima pojavio i popularni sredovječni rocker Svjatoslav Vakarčuka, frontmen grupe Okean Eljzi.

U Hrvatskoj se pak predsjednici Kolini Grabar-Kitarović spočitava politička estradizacija, koja je prema mnogim analitičarima postala doista predimenzionirana. Jer, kako se navodi, nije sve u elegantnijoj liniji i novoj frizuri. Nešto bi ipak trebalo biti u ozbiljnim izjavama i potezima. A što tek onda reći o također predsjedničkom kandidatu, popularnom pjevaču narodnjaka Miroslavu Škori. Čovjek se doduše zna i šaliti više nego elokventno elaborirati nekakav aktualan politički ili društveni problem. Štoviše, na tome se sve više spotiče. Već je, primjerice, razmatrao zabranu pojedinih stranaka, pojednostavljenje sustava odlučivanja, a sebi bi ustavnim promjenama uzeo više ovlasti.

Nadalje, Škoro se vrlo brzo našao i u poslovnim problemima. Tako se Donji Miholjac, odnosno njegov gradonačelnik Goran Aladić, pridružio nizu svojih kolega iz hrvatskih gradova i općina koji su odlučili otkazati već ugovorene koncerte zbog njegova ulaska u predsjedničku utrku. “Koncert smo ugovorili pod jednim uvjetima, a sad imamo druge. Grad ne može platiti koncert bilo kojem političaru, pa ni Škori”, tvrdi Aladić te dodaje da HDZ, s kojim je u koaliciji, s time nema nikakve veze. Inače, Škoro je Miholjčanima i njihovim gostima trebao zapjevati za Dan grada, 29. rujna, kada slave i dan svoga zaštitnika sv. Mihovila. No devet dana prije koncerta Škorin je menadžment primio obavijest o otkazivanju koncerta, a iz njegova političkog stožera vrlo brzo su se oglasili komentarom da je “do otkazivanja došlo zbog pritiska koji je na nezavisnog gradonačelnika Aladića izvršio njegov koalicijski partner HDZ”. Dakle, nije se oglasio pjevačev menadžment, nego izborni stožer. Može li onda Škoro govoriti o sebi samo kao pjevaču, a ne i predsjedničkom kandidatu kojem su koncerti ujedno i kampanja. Naravno da ne može, i bit će tu još podosta problema i nedoumica, a sve skupa navodno će smijehom peglati i relativizirati Škorine sporne poruke poznati komičar Željko Pervan koji je preuzeo ključnu ulogu u kampanji predsjedničkog kandidata desnice.

Mlađi Miholjčani mogu konačno odahnuti jer ipak njihov gradić ne prati narodnjački imidž, nego umnogome alternativni.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana