Svijet
AMERIČKI VELEPOSLANIK U SRBIJI:

Srpski mediji plasiraju iskrivljene činjenice
Objavljeno 27. rujna, 2019.
Američki veleposlanik u Beogradu Kyle Scott, koji uskoro napušta ovu dužnost i kojega srpski dužnosnici optužuju da se previše upliće u unutrašnje stvari Srbije, kaže kako se u srpskim medijima plasiraju iskrivljene i netočne činjenice, posebice kada je riječ o izvješćima o Rusiji i uspoređivanju sa SAD-om.


- To se ne odnosi samo na tabloide, nego i na RTS i ozbiljne novine poput Politike. Ovako otvorena manipulacija medijima nastavak je opasne nacionalističke propagande koja je na Balkanu uzela maha 90-ih. Ona nanosi štetu izgledima Srbije da ponovno zauzme mjesto koje joj pripada u zajednici europskih naroda - rekao je Scott u oproštajnom intervjuu prozapadnom Danasu dodajući kako je "krajnje vrijeme da Srbija istinski pristupi reformi medijskog okruženja u zemlji te zaštiti istraživačke novinare i iz medijskog prostora ukloni nevidljivu ruku nacionalizma prema mjeri vlasti".
Prema njegovu mišljenju, bojkot skorih parlamentarnih izbora, koje su najavile neke oporbene stranke, ne bi donio ništa dobroga i posljedica bi bila "oduzimanje srpskoj javnosti mogućnosti izbora", a rezultat bi "mogao utjecati na ugled Srbije u svijetu". U vezi zastoja u pregovorima Beograda i Prištine, Scott drži da je "svaki dan bez sporazuma korak dalje od stabilne budućnosti za kojom čeznu oba naroda", a također dodaje kako je imenovanje Matthewa Palmera za američkog specijalnog predstavnika za Balkan "važan signal kako SAD žele učiniti sve i pomoći Srbiji i Kosovu u postizanju sporazuma".M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike