Regija
ŽELE ZADRŽATI OBITELJI

Za svaku kupljenu kuću Općina plaća po četvrtinu cijene
Objavljeno 26. rujna, 2019.
Program poticanja uređenja naselja i demografske obnove općine nije limitiran životnom dobi
POPOVAC - Načelnik općine Popovac Zoran Kontak potpisao je jučer ugovore o sufinanciranju kupnje pet objekata na području te općine.
Na ugovore su paraf stavili i predstavnici šest obitelji koje su kupnjom nekretnine odlučile, bar za sada, ostati u općini.


- Riječ je o Programu poticanja uređenja naselja i demografske obnove na području naše općine, a odnosi se na izgradnju novih i kupnju već postojećih stambenih objekata na području općine Popovac - kaže Kontak dodajući kako se u ovim slučajevima radi isključivo o kupnji već postojećih. Iz općinskog proračuna kupnja će biti sufinancirana s ukupno 125.000 kuna. Većina kuća izgrađena je nakon povratka, dakle starosti su po 20-ak godina, a prosječna im je cijena 100-tinjak tisuća kuna.


- Općina sudjeluje u plaćanju četvrtine svake kuće, a njihovi novi vlasnici spomenuti iznos moći će uložiti, primjerice, za kupnju namještaja, bijele tehnike ili upotrijebiti za nešto treće - priča Kontak ističući kako se četiri stambena objekta iz jučer supotpisanih ugovora nalaze u Popovcu, a jedan u Branjini. Naglašava kako raduje to što je riječ o mladim obiteljima, bračnim parovima i onima koji će to tek postati. U ovogodišnjem proračunu za ovaj je program osigurano 200.000 kuna, što znači da javni poziv još uvijek vrijedi, a provođenje programa najavljeno je i za iduću godinu.


- Ovo je samo jedna od mjera koja za cilj ima sprječavanje odlaska mlađih ljudi, posebice onih koji razmišljaju je li pametnije kupiti odnosno izgraditi kuću u općini Popovac ili se iseliti iz nje. Sudeći prema razmišljanju obitelji s kojima smo danas potpisali ugovore, mjera je pogođena - tvrdi Kontak nastavljajući kako se, osim spomenutog, iz općinskog proračuna izdvaja i po 5000 kuna za svako novorođenče, potom sredstva za nabavu udžbenika, prijevoz srednjoškolaca, sufinanciranje njihova smještaja, stipendije, školsku kuhinju…, što je sve skupa ne tako mali proračunski iznos. A sve radi demografskog oporavka i sprječavanja iseljavanja s ovih prostora. Pretpostavke kažu kako je posljednjih godina s područja općine Popovac otišlo 500-tinjak ljudi.
Uspoređujući popise stanovništva iz prošlog stoljeća s onim najnovijim iz 2011. godine, vidi se kako je u mjestu Popovac 1961. godine, primjerice, živjelo 2495 ljudi, uoči Domovinskog rata njih 1582, deset godina kasnije 1079, a 2011. godine broj stanovnika bio je 959. U cijeloj je općini 2001. godine popisano 2427 stanovnika, a 2011. godine 2084.
Ivica Getto
Odlazak znači i manje državnog novca
Osim demografskog oporavka, cijeli program osmišljen je i zbog fiskalnih kapaciteta. Prema nekim izračunima, naime, država godišnje po svakom stanovniku općine Popovac izdvaja 1300 kuna, što je, s obzirom na broj stanovnika, približno 2,6 milijuna kuna. ‘‘Kada 2021. godine bude obavljen popis stanovništva, a na području naše općine eventualno i službeno bude 500-tinjak ljudi manje, i proračun će biti tanji za 700-tinjak tisuća kuna‘‘, objašnjava Kontak dodajući kako je riječ o velikom iznosu za malu općinu, dovoljnom za provođenje raznih mjera, prije svih onih demografskih. Slično očekuje i ostale slavonsko-baranjske jedinice lokalne samouprave. Treba istaknuti kako ovaj program, na neki način, potiče i uređenje mjesta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike