Crna kronika
NEPROSPAVANI VIKEND ČLANOVA HGSS-A STANICA OSIJEK

U šumi kod Harkanovaca pronašli izgubljenu majku i sina koji su brali gljive
Objavljeno 26. rujna, 2019.
BEKETINCI/HARKANOVCI - Dvije zahtjevne potrage imali su tijekom vikenda članovi Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanica Osijek. Jedna je potraga, nažalost, završila pronalaženjem beživotnog tijela nestalog muškarca, a u drugoj su potrazi dvije nestale osobe spašene. Prva se intervencija zbila u Beketincima, kada je u subotu u 16 sati, od centra 112, dobivena dojava o nestanku muške osobe na području Beketinaca.Tim od deset spašavatelja izišao je na teren i započeo brzu pretragu područja na osnovi informacija o posljednjoj točki viđenja nestale osobe. "Teren se pretraživao i s pomoću drona, a spašavatelji su prikupljali dodatne informacije te planirali daljnji tijek potrage. Područje oko Beketinaca pretraživano je do večernjih sati, a zatim su potražni timovi povučeni s terena kako bi se odmorili i rano u nedjeljno jutro nastavili potragu", stoji u priopćenju HGSS-a Stanica Osijek.

Iduće jutro spašavateljima su se pridružila i dva potražna tima sa psima, te policajci iz PP Čepin, pripadnici DVD-a Beketinci (koji su spašavateljma ustupili svoje prostore), članovi lokalnog lovačkog društva, djelatnici šumarije i 30-tak mještana. Nešto kasnije potrazi su se pridružila i dva člana HGSS-a Stanice Vinkovci s bespilotnom letjelicom. Poslijepodne je potraga okončana tužno, pronalaženjem beživotnog tijela nestale osobe na teško pristupačnom šumskom području. Spašavatelji su nakon završetka potrage pomogli djelatnicima Policijske postaje Čepin u izvlačenju tijela.

Nakon povratka u Stanicu, nedugo nakon što su spašavatelji raspremili opremu, uslijedio je novi poziv od Centra 112. Ovaj put bila je riječ o dvije izgubljene osobe za koje je ustanovljeno da su, berući gljive, zalutale u hrastovim šumama u blizini Harkanovaca. Članovi HGSS-a Stanice Osijek odmah su, ne razmišljajući, krenuli prema Harkanovcima u okolici Valpova. S obzirom na noć i velike šumske površine koje se nalaze na području na kojem su se osobe izgubile, spašavatelji su pokupili opremu koju su netom prije raspremili i odmah se zaputili vozilima na mjesto koje bi prema dobivenim informacijama od policije moglo biti posljednja točka viđenja.

- Dolaskom na lokaciju odmah smo krenuli u pretragu terena. Nakon 40-ak minuta, dovikivanjem smo uspostavili kontakt, a nedugo zatim i pronalašli stariju ženu i njezina sina, pothlađene i uplašene u gustoj šumi Števkovica na obali rijeke Vučice. Majka i sin su, berući gljive, pomalo zaboravili na vrijeme, pa im je dolaskom noći gusta šuma onemogućila bilo kakvu orijentaciju u prostoru, navodi se u priopćenju. Uz teško prohodan teren i bez rasvjete, sin se pokliznuo te pao niz obalu rijeke i ozlijedio nogu ostavši tako zarobljen pri dnu strmine uz samu vodu. Spašavatelji su omogućili mladiću izlazak iz situacije u kojoj se nalazio, iznijeli ga na nasip, utoplili ih oboje, a zatim bez većih problema putem kojim su došli do njih, izveli iz šume do prve prometnice gdje su se nalazili djelatnici policije, pripadnici DVD-a Harkanovci i rodbina.

Ovo branje gljiva je, unatoč mraku, teškom terenu i većem broju neopreznih odluka, završilo sretno zahvaljujući spašavateljima koji su se nakon i ove završene potrage umorni, ali ipak s osmijehom na liciu, vratili svojim kućama. Članovima HGSS-a sigurnost građana je na prvom mjestu, pa su stoga za intervencije, u kojima su ugroženi ljudski životi, spremni 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Milan Bugarić
Potraga kod Beketinaca okončana je, nažalost, pronalaženjem tijela nestalog muškarca
ZADAĆE HGSS-a
Cilj je članova HGSS-a sprječavanje nesreća i spašavanje u planini, na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima. Članovi primjenjuju posebna stručna znanja i koriste tehničku opremu za spašavanje, sve u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.
Možda ste propustili...

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike