Dome slatki dome
VRIJEME JE SADNJE

Tulipani - bogatstvo oblika cvjetova
Objavljeno 26. rujna, 2019.
Sadite ih u većim skupinama, a ne pojedinačno jer tako neće doći do izražaja, možete kombinirati više tulipane s nižima

Podrijetlo tulipana je iz Azije, točnije iz Perzije, a tamo je poznat više od tisuću godina. Donesen je u Nizozemsku 1593. kada je botaničar Carolus Clusius zasadio prvu lukovicu tulipana. I od tada se ova vrsta cvijeća raširila tako da je danas gotovo polovina polja u Nizozemskoj zasađena tulipanima. Od tada pa sve do danas križanjem nastaju nove vrste, tako da ih je poznato više i od četiri tisuće.


Ima ih raznih veličina, od malih, minijaturnih, visokih samo 20 centimetara, do onih koji dostignu visinu do 50 centimetara, a cvjetovi mogu biti jednostruki ili dvostruki ili pak nareckani, jednobojni i dvobojni, te svakakvih boja i nijansi od bijele pa sve do tako tamnih da izgledaju kao da su crni. Preko noći se cvijet zatvara i skuplja, a tijekom dana širi.


Cvijet vam može krasiti vrt, a može služiti i kao rezano cvijeće za vazu. Ako ga stavljate u vazu, odrežite cvijet prije nego što se rascvjeta do kraja. Da bi se cijet duže održao, cvjetne stapke odrežite ravnim i oštrim rezom, nemojte ih trgati. Voda u vazi neka ne bude napunjena do vrha, nego samo do prvoga lista tulipana, te je možete preko noći staviti na hladnije mjesto.


Lukovice tulipana sade se od rujna do studenoga dok zemlja nije smrznuta i još je topla od ljetnih vrućina, i to tako da ih stavite na dubinu od oko 15 cm (ovisno o tome koliko je lukovica velika - što je veća, to dublje, ali da ne prelazi dubinu od 20 cm), a razmak između lukovica trebao bi biti od 10 do 15 cm.
U skupinama

Sadite ih u većim skupinama, a ne pojedinačno jer tako neće doći do izražaja. Možete kombinirati više tulipane s onima nižima ili pak s maćuhicom, tako da istaknu ljepotu jedno drugoga.


Nakon što tulipan ocvate, treba ukloniti cvjetnu stapku da ne troši suvišnu energiju i da biljka razvije lukovice. Nakon toga ostavite da zeleno lišće, koje je mesnato, duguljasto, požuti i tek ga poslije toga uklonite. Lukovice je potom najbolje izvaditi iz zemlje i staviti ih na suho i hladno mjesto i ponoviti na jesen proces sadnje. Cvjetovi su zvonoliki, ovalni ili ljevkasti, sastavljeni od šest čašičnih listića, šest prašnika i jednog trodijelnoga tučka. Plod je tulipana višesjemena čahura.


Kultivari tulipana podijeljeni su na rane i kasnije te prema visini, obliku cvjetova i njihovoj boji. Tako visina tulipana može varirati od 20 do 70 cm, cvjetovi im mogu biti jednostruki, dvostruki, jednobojni, dvobojni ili višebojni. Prema obliku cvijeta mogu se podijeliti na: jednostavne tulipane, koji su visine 25-35 cm, a koje karakterizira cvatnja početkom travnja; Darwinove tulipane, koje krase krupni cvjetovi intenzivnih boja čija cvatnja obilježava početak svibnja; Rembrandtove tulipane s prošaranim cvjetnim laticama koji cvatu sredinom svibnja; papagajske tulipane čije su latice na vrhovima nazubljene, a cvatu također sredinom svibnja; božurne tulipane karakteristične po punoj cvjetnoj glavici i cvatnjom krajem svibnja.
Rezano cvijeće

Tulipani svoju primjenu nalaze kao rezano cvijeće, a vrlo su često u skupinama ukras vrtova i urbanih gredica tijekom proljeća.

Najbolje im odgovaraju plodna ocjeda vrtna tla i sunčani položaji. Tulipani su cijenjeni zbog toga što u proljeće u vrtni prostor unose jarke boje. Tulipani imaju zadivljujuće bogatstvo oblika cvjetova, od običnih, uspravnih i jednostavnih cvjetova. Ima ih u većini boja, osim u plavoj, a paleta se proteže od čisto bijelih do najtamnije ljubičastih, u velikom broju predivnih nijansi žutog, crvenog i grimiznog.


Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN ZAMRAČIVANJE PROSTORA

Žaluzine i rolete za ugodnu hladovinu

2

U KOMBINACIJI S DRVENIM ELEMENTIMA

Svjetiljka od lonca ili cjedila

3

SAVJETI KAKO STVORITI MORSKI UGOĐAJ

Unesite dašak ljeta u vlastita četiri zida