Regija
ODREĐENA LOKACIJA

POS-ove stanove za mlade obitelji dobit će i Našice
Objavljeno 25. rujna, 2019.
Broj stanova, njihova kvadratura i idejno rješenje ovise o interesu i željama obitelji
NAŠICE - Gradnja stanova za mlade, odnosno njihov broj, ovisit će o interesu građana i željama za stvaranje životne zajednice upravo u Našicama.Lokacija gradnje budućih stanova nalazi se na križanju Sokolske i Ulice Vatroslava Lisinskog, jednom od glavnih ulaza u grad. Od ove lokacije centar je, sa svim sadržajima, udaljen samo 500 metara, dok je ni punih 100 metara udaljen zaštićen Park prirode obitelji Pejačević, često mjesto zanimljivih događanja i isto toliko nekoliko velikih trgovina. Budući stanovi bit će dio POS obitelji, odnosno cijena kvadrata bit će mnogo niža od tržišne, a uz to nude se i isplativi krediti.

- Ovu značajnu investiciju u našem gradu želimo ostvariti zato da pomognemo svima onima koji trebaju stanove i žele riješiti svoje stambeno pitanje - rekao je gradonačelnik Josip Miletić, i dodao da ovime želi potaknuti mlade da ostanu živjeti u Našicama. Grad će tako darivati zemljište, a pomoći će i tijekom same gradnje financijskim sredstvima.

- Ovo je lijep primjer kako Grad skrbi o sugrađanima. Već duže vrijeme razgovaramo s gradonačelnikom koji želi ponuditi višu kvalitetu života svojim sugrađanima, uz dvije bitne prednosti, nisku cijenu koja je zbroj troškova na pojedinoj lokaciji te odlične uvijete kreditiranja koji nemaju alternativu na domaćem tržištu nekretnina. Budući da stanovi iz programa POS-a imaju dva kreditora i zahvaljujući počeku između ta dva kreditora, naša kamata je nešto niža od dva posto - rekao je zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić.

Podsjetimo, društveno poticana stanogradnja (POS) zapravo je gradnja stanova i prodaja istih uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih. Program POS-a omogućuje korištenje kredita bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu manju od 1,8 posto uz rok otplate do 30 godina. Ovu investiciju podržava i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, pa je lokaciju pregledao i pomoćnik ministra Zdravko Vukić, zaključivši da je odlično opremljena, komunalno i infrastrukturno. A na nedavno održanom informiranju o prijavama za stanove i planovima okupilo se više od 20 mladih koji su poslušali opsežnu prezentaciju u hotelu Park Panolija. Ipak sve one koji nisu bili tamo, iz Gradske uprave pozivaju da ispune anketu o zainteresiranosti, koja se nalazi na njihovim službenim stranicama kako bi što prije krenuli u proces realizacije ove, za mlade, životne investicije.

U kratkom vremenu Grad će donijeti smjernice i kriterije za buduće vlasnike stanova.

Ivona Ćosić
SLJEDEĆI KORAK JE NA GRAĐANIMA
Bez obzira na mnoge upite broj stanova ne može, i ne smije, biti poznat zato što će se prema strukturi i potrebama zainteresiranih kupaca oni i planirati. Ako se utvrdi da ima primjerice 30 zainteresiranih obitelji, oni mogu sagraditi oko 15 stanova, no ako se, pak, utvrdi da ima 70 zainteresiranih obitelji, može se sagraditi i 30 ili 40 stanova. “U ovom trenutku mi možemo imati lokaciju koju želimo, a hoćemo li mi nju opravdati, ovisi o željama građana za stambenim prostorom, pa je na njima sljedeći korak. Ovdje nije pitanje volje, nije pitanje znanja, pa u konačnici ni novca, znamo, možemo i hoćemo, no pitanje je interesa”, zaključio je zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike