Zdravlje
TUŽILI PROIZVOĐAČA PIĆA

Njemački sud presudio: Mamurnost je - bolest
Objavljeno 25. rujna, 2019.
Grupa građana tužila je proizvođača pića koji je ljudima nudio kratka pića ili prašak govoreći da liječi mamurnost

Mamurnost je bolest, presudio je njemački sud nakon što je grupa građana podnijela tužbu protiv proizvođača pića koje navodno liječi veisalgiju, odnosno skup simptoma povezanih s prekomjernom konzumacijom alkoholnih pića.

Tvrtka koja se, kako se navodi u reklami, bavi proizvodnjom lijeka protiv mamurluka, našla se pred sudom u Frankfurtu nakon što je ljudima nudila kratka pića ili takozvane "shotove" te prašak koji se miješa s vodom, uz objašnjenje da liječi mamurnost.

Grupa građana odlučila je sudu u Frankfurtu tužiti proizvođača pića jer je "iznosio neistinite informacije koje se odnose na ljudsko zdravlje". A sud je u pojašnjenju napisao da u bolesti pripadaju čak i "najmanje promjene u uobičajenom stanju organizma". Prehrambeni proizvodi, među kojima su i pića, ne mogu se reklamirati kao namirnice koje mogu spriječiti ili liječiti neku bolest, stoji u presudi.

- Informacije o proizvodu ne mogu sadržavati nikakve savjete koji upućuju na sprečavanje ili liječenje bolesti kod ljudi, niti smiju stvoriti takav dojam - ističe se u priopćenju suda. "Bolešću smatramo manji ili privremeni poremećaj uobičajenog stanja organizma", navodi se u priopćenju te se dodaje da se to odnosi na "umor, mučninu i glavobolju", a upravo su takvi simptomi koji se povezuju uglavnom s mamurnošću. Naime, proizvođač je tvrdio da se njegovim proizvodom liječe navedeni simptomi. Njemačke studije podsjećaju da je spomenuto stanje u medicini poznato kao veisalgija. Zanimljivo je da je presuda objavljena samo nekoliko dana nakon otvaranja Oktoberfesta.

Hina
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POKRETAČ I KOORDINATOR SPORTA I REKREACIJE

Rekreacija na otvorenom je procvjetala

UNATOČ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI

Važno je ostati aktivan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POKRETAČ I KOORDINATOR SPORTA I REKREACIJE

Rekreacija na otvorenom je procvjetala

2

STUDIJA PREVIŠE VJEŽBANJA NIJE ŠTETNO

Svaki je korak važan za poboljšanje zdravlja srca

3

KORONAVIRUS

Imunitet traje najmanjea pet mjeseci