Regija
SVEČANO U NAŠICAMA

Obilježavanje 21. rujna - Dana pobjede nad takozvanom JNA
Objavljeno 22. rujna, 2019.
U jutro 1991. godine nakon oslobađanja iz vojarne je premještena velika količine opreme

Vezani članci

TRADICIONALNA IZLOŽBA VOJNE OPREME I VOZILA

Vrlo atraktivno slijetanje helikoptera ispred dvorca

NAŠICE - Dan pobjede nad tzv. JNA i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica, u spomen na 21. rujna 1991., kada je oslobođena vojarna u Našicama, obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju Uskrsla Hrvatska.Samom činu odavanja počasti prethodio je nastup Gradske glazbe Našice i našičkih mažoretkinja Dora. U sjećanje na branitelje vijence su položili i svijeće zapalili izaslanik predsjednice RH, i počasni građanin Grada Našica, general pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednika hrvatskog sabora Domagoj Mikulić, izaslanik predsjednika vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, izaslanik ministra obrane brigadir Dražen Resler, izaslanik ministra unutarnjih poslova načelnik PP-a Osječko-baranjske županije Ladislav Bece, uime Osječko-baranjske županije zamjenik župana Goran Ivanović i županijski vijećnici, uime Grada Našica gradonačelnik Josip Miletić i dogradonačelnici, počasni građanin Vladimir Šeks te izaslanstva udruga udovica, djece i roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi uvaženi gosti. Gradonačelnik Josip Miletić svoje obraćanje započeo je riječima: "Herojima Domovinskog rata sloboda bijaše draža od života, a oni koji su pali, traju u nama koji živimo". Također, podsjetio je da je našička vojarna jedina koja je oslobođena oružjem te da je u tom razdoblju grad doživio neviđena granatiranja. Tada je pogođena crkva sv. Antuna Padovanskog, crkva sv. Martina te drugi jako važni objekti u gradu, uključujući i bolnicu.

- Danas naš grad izgrađujemo u mirnom dobu - rekao je gradonačelnik. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iskazao je zahvale i poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su u teškim uvjetima obranili i oslobodili grad Našice, zaustavili razaranje, zaposjeli naoružanje i vojnu opremu i stvorili preduvjete za formiranje brigade koja u Domovinskom ratu ima itekako važnu ulogu.

- Ovdje u Našicama svakim dolaskom vidimo veliki napredak, izgradnju, stvaranje preduvjeta za opstanak naših mladih naraštaja, i u tome je bit naše borbe - dodao je ministar podsjetivši na događaje tog važnog dana. U rano jutro, nakon oslobođenja, branitelji su tenkove, oklope, oružja i sva materijalna-tehnička sredstva odmah premjestili iz vojarne. Spriječivši tako uništenje opreme od koje je poslije formirana 132. brigada, jer su već drugog dana avioni JNA raketirali vojarnu. Okupljenima se obratio i izaslanik predsjednika hrvatskog sabora Domagoj Mikulić te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, general pukovnik Mladen Markač, zahvalivši posebno vatrogascima i lovcima koji su u to vrijeme bili od velike pomoći.

Molitvu koja je prethodila svetoj misi za poginule hrvatske branitelje Branka Glavaša, Slavka Maroda i Antuna Sertića predvodio je fra Marijan Vidović.

Ivona Ćosić
I VRTIĆARCI ODALI POČAST
Počast braniteljima odali su i mališani Dječjeg vrtića Zvončić te zajedno s odgojiteljicama i ravnateljicom Snježanom Kanđerom, uz pratnju članova Udruge veterana 3. gardijske brigade, ispred spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska zapalili svijeće.
Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike