Regija
54. VINKOVAČKE JESENI

35 folklornih skupina
na Državnoj smotri
izvornog hrvatskog folklora
Objavljeno 22. rujna, 2019.
Tijekom drugog vikenda 54. Vinkovačkih jeseni, u subotu i nedjelju, održana je Državna smotra izvornog hrvatskog folklora. Kako bi dali što više vremena izvođačima za predstavljanje, organizatori su od ove godine uveli priredbu u tri dijela. Nastupilo je ukupno 35 folklornih skupina iz Hrvatske i hrvatske dijaspore, koje njeguju izvorni hrvatski folkor, a ne koreografirani, i u tome je važnost ove u odnosu prema drugim sličnim manifestacijama.


Na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora pokazali su svoje znanje, umjetnost u plesu i očuvanju nacionalnog identiteta svoga sela i kraja, kulturno-umjetnička društva iz svih županija, pobjednici županijskih i regionalnih natjecanja, ali i folklorne skupine iz dijaspore, gdje naši ljudi njeguju folklor svoga kraja u domovini i oni se ne natječu u prednatjecanjima, nego ih pozivaju organizatori. Ove su godine pozvani naši folkloraši iz Offenbacha u Njemačkoj, iz Mostara, Širokog Brijega i Župe Vidoš u BiH, iz Dušnoka u Mađarskoj i iz Subotice sa sjevera Bačke Vojvodini.


Na glavnoj pozornici na Trgu bana Šokčevića, prvog su dana prvi nastupili folkloraši iz KUD-a Slavko Janković iz Šiškovaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer su oni bili najbolji na Folklornim večerima na prošlim, 53. Vinkovačkim jesenima. Potom su nastupila 34 KUD-a iz Karlovačke, Dubrovačko- neretvanske, Zadarske županije, gosti iz BiH, iz Međimurske, Splitsko-dalmatinke, Šibensko-kninske, Istarske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Ličko-senjske i Brodsko-posavske županije, Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije te na samom završetku još jedan KUD iz županije-domaćina, iz Bogdanovaca.


Ovdje nema pobjednika jer, kako i sam naziv kaže, riječ je o smotri, reviji, ne natjecanju, dvodnevnoj manifestaciji na kojoj folkloraši u kraćem programu pokazuju ono najbolje iz svog repertoara i što su uvježbavali tijekom cijele godine. To je ujedno i posljednja priredba 54. Vinkovačkih jeseni jer iza toga slijedi svečanost zatvaranja ove, diljem Hrvatske poznate i cijenjene, folklorne manifestacije na kojoj je nastupiti pitanje prestiža među folklornim skupinama.
Odmah nakon spuštanja zastave 54. Vinkovačkih jeseni, za organizatore počinje vrijeme priprema za jubilarne 55. Vinkovačke jeseni. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana