Osijek
HIDROGRADNJA, OSIJEK KOTEKS I VUKA POTPISALI UGOVOR

Konačno počinju radovi na donjodravskoj šetnici
Objavljeno 23. rujna, 2019.
Tijekom sljedećih dvadesetak dana, na napuštenom gradilištu duž donjodravske obale, konačno se mogu očekivati građevinci i bageri. Hrvatske vode potpisale su ugovor s novim izvođačima radova - Hidrogradnjom d.o.o., Osijek Koteksom d.d. i Vukom d.d., iz kojih poručuju kako su spremni nastaviti tamo gdje je još lani stala posrnula Vodogradnja, te tijekom roka od maksimalno dvije godine na krajnjem istoku grada konstruirati novu obaloutvrdu sa svim popratnim sadržajima.

"Ovih dana očekujemo primitak potpisanog Ugovora za izvođenje radova od strane naručitelja radova Hrvatske vode, a početak radova planiramo u idućih dva do tri tjedna. Ako vodostaj rijeke Drave i dalje ostane povoljan, do kraja 2019. planiramo izvršiti projektirane iskope materijala uz obalu iz korita vodotoka, postaviti stabilizacijske madrace te sagraditi nožicu nove obaloutvrde na ukupnoj dužini zahvata od Trga Nikole Tesle do vojarne Vrbik. Isto tako, u planu nam je i gradnja dijela nove obaloutvrde gradskog tipa u punom profilu u dužini od oko 200 metara na potezu od Trga N. Tesle, nizvodno. Početkom iduće godine intenzivno će se nastaviti s ostalim radovima", kaže direktor Hidrogradnje d.o.o. Osijek Nenad Cigić.

Bez vidnih odstupanja u odnosu na projektnu dokumentaciju, prema kojoj je realizaciju projekta donjogradske šetnice i obaloutvrde započela Vodogradnja 2017. godine, ovaj bi 27 milijuna kuna “težak” projekt trebao u konačnici bitno izmijeniti vizuru Donjeg grada uz Dravu. Projekt obuhvaća uređenje prostora od Trga Nikole Tesle do vojarne Vrbik, koji bi trebao u dužini od 840 metara sadržavati pješačku i biciklističku stazu s drvoredom i odmorištima. Šetnica bi od ulice Donjogradska obala trebala biti razdvojena zaštitnim protupoplavnim armiranobetonskim zidom, a povezivanje ova dva dijela trebalo bi biti omogućeno otvorima na sjecištima pravca šetnice s Cvjetkovom ulicom, Primorskom, Banovom, Lađarskom, Ciglarskom i ulicom Vrbik. Da bi sve ovo bilo ostvarivo, u velikom dijelu obaloutvrda bi trebala biti srušena te bi se trebala graditi nova, koja će u korito vodotoka rijeke Drave ući čak 12 metara. Također, obaloutvrda bi u dijelu podno Trga Nikole Tesle trebala sadržavati amfiteatar prema Dravi te elemente budućeg sportskog pristaništa.
I. Solar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike