Mozaik
KULTURNI CENTAR “GATALINKA” VINKOVCI

Etnofrizure iz raznih država svijeta
Objavljeno 22. rujna, 2019.

U organizaciji Kulturnog centra "Gatalinka" Vinkovci i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije, a u povodu 54. Vinkovačkih jeseni, u pješačkoj zoni grada Vinkovaca održana je manifestacija "Etnofrizure svijeta 2019."

Taj projekt nastavak je dugogodišnjeg rada na projektu "Etnofrizure Hrvatske". Kulturni centar "Gatalinka" od 1995. godine napravio je sljedeće - istraživanje tradicijskih frizura na prostoru cijele Hrvatske, rekonstrukciju starih frizura, edukaciju za frizere i frizere učenike te državno natjecanje u izradi frizura. Izdana je fotomonografija na hrvatskom i engleskom jeziku "Etnofrizure Hrvatske", tri udžbenika "Tradicijske frizure Hrvatske", godišnji časopis "Etnorevija" te set razglednica. Osim toga, napravljen je suvenir koji je dobio nagradu turističkih djelatnika. Na inicijativu Kulturnog centra "Gatalinka" u sve stručne škole u Hrvatskoj uveden je novi predmet Etnofrizure Hrvatske.

Na ovogodišnjoj manifestaciji frizure su izrađivali frizeri iz više država, a sudjelovali su: Dijana Ujkić (Albanija), Sanela Moscarda radila je frizuru talijanske manjine u Hrvatskoj (mjesto Galižana), frizuru Brodskog Varoša (kika i cokne) napravila je Manda Pavelić, rusku frizuru radila je Galina Petranović, bugarsku frizuru predstavila je Helya Ivanova, frizuru sela Otoka iz Vukovarsko-srijemske županije napravila je Dunja Šimić, frizuru iz mjesta Tavankut (Srbija) radio je Darko Prčić, tatarsku frizuru iz Rusije, napravila je Gorana Butrović, frizuru iz sela Otoka iz Vukovarsko-srijemske županije radila je Đurđica Šolić. Venelina Ivanova napravila je frizuru iz Bugarske, a Doris Biljna frizuru iz Ukrajine. Igor Galaš radio je frizuru sela Otoka iz Vukovarsko-srijemske županije, kao i Mario Treščec, a frizuru Bosne i Hercegovine napravila je Mara Bojić (Kraljeva Sutjeska).

Frizure nam pomažu da uočimo kretanja i utjecaje pojedinih naroda i njihovih kultura na lokalitete na koje su se doselili ili s kojih su se odselili. Češljanje i namještanje kose, izvedba frizure i oprema glave čine važan sastavni dio svake narodne nošnje, posebno ženske. Oprema glave pokazuje društveni status osobe u okviru zajednice.

Ovom prigodom treba istaknuti još kako je Kulturni centar "Gatalinka" Vinkovci bio sudionik svečanog mimohoda sudionika 54. Vinkovačkih jeseni u kojemu su bili frizeri i frizeri učenici te pobjednici s natjecanja "Etnofrizure Hrvatske 2019." s tradicijskim frizurama.M.Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike