Novosti
SUKOB VLADAJUĆIH I OPORBE ZBOG KUŠČEVIĆA I SATNICE GLASOVANJA

Bačić: Bandić ne vrši pritisak na Vladu, a koalicija nije stranka
Objavljeno 20. rujna, 2019.

Hrvatski sabor u petak, zbog nedostatka kvoruma, nije odlučio hoće li bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u zastupničke klupe i kojemu je na zahtjev DORH-a ukinut imunitet, biti član Odbora za zakonodavstvo.

Nemamo kvoruma, glasovat ćemo o tome kad se steknu uvjeti, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon rasprave u kojoj su Most i SDP žestoko napali prijedlog o Kuščevićevu izboru, a HDZ branio načelo presumpcije nevinosti i neovisnosti pravosuđa.

"Imenovanjem u odbor, Kuščević niti je nagrađen, niti degradriran, niti je veći, niti manji zastupnik negoli je bio prije toga", uzvratio je Branko Bačić (HDZ), kolegama Nikoli Grmoji i Gordanu Marasu. Prozvao ih je da svojim osporavanjem Kuščevića žele unaprijed osuditi te da svojim izjavama zapravo "grubo" zadiru u neovisnost pravosuđa. Pozvao je kolege da poštuju integritet i načelo presumpcije nevinosti svake osobe.

Maras pak kaže da ne želi ulaziti u motive zbog kojih neka stranka predlaže nekog zastupnika u radno tijelo, to će ocijeniti birači. "To što smo vidjeli u sabornici također je koruptivno ponašanje, ne znaju se motivi zašto je netko nekome opstruirao glasovanje, ne zna se čime Milan Bandić ucjenjuje HDZ da Sabor ne može normalno funkcionirati", rekao je Maras, koji je već ranije prosvjedovao što je saborsko glasovanje s podneva pomaknuto na 13 sati.

Bačić je objasnio u petak poslijepodne razloge zbog kojih je Sabor glasovanje pomaknuo sat. "U 12 sati zbog objektivnih okolnosti nismo imali potreban broj zastupnika", rekao je Bačić, navodeći da dvoje HDZ-ovih zastupnika nije moglo glasovati, jer nije položilo prisegu, nekoliko ih je imalo opravdan izostanak, a dvojica zastupnika s kojima je dogovoreno da dođu na vrijeme, u tome nisu uspjeli. Znajući da se oporba neće priključiti glasovanju u 12 sati, čekali smo kvorum, objasnio je te demantirao da u sabornici nije bio cijeli Bandićev klub. "Nije točno, bilo je pet zastupnika iz tog kluba: Vladimir Bilek, Robert Janković, Veljko Kajtazi, Emina Lekaj Prljaskaj i Ivica Mišić", pobrojao je. Istaknuo je da Bandić ne vrši pritisak na Vladu, da HDZ sa zastupnicima klubova vladajuće većine usuglašava stavove, da koalicija nije stranka. Kritike na prijedlog da se Kuščević izabere u Odbor za zakonodavstvo i njegov neizbor naziva presedanom i tumači kako postoji nepisano pravilo prema kojemu vlast i oporba ne ulaze jedni drugima u kadrovska rješenja. Na novinarski upit je li prihvatljivo da Kuščević, s obzirom na sumnje koje ga prate, bude u Odboru za zakonodavstvo, predsjednik HDZ-ova Kluba ponovio je da ne želi nikoga unaprijed osuđivati te pozvao da se puste pravosudna tijela da rade svoj posao. H
BEZ IMUNITETA
Hrvatski sabor prihvatio je u petak izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) o ukidanju imuniteta bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću te o vraćanju u Sabor dvojice bivših ministara Tomislava Tolušića i Gorana Marića, koji su nakon srpanjske rekonstrukcije Vlade aktivirali zastupničke mandate. Zahtjev za skidanje imuniteta Kuščeviću podnijelo je Državno odvjetništvo Hrvatske radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u zlouporabu položaja, a praksa je MIP-a da u takvim slučajevima skida imunitet zastupnicima. Sabor nije skinuo imunitet zastupniku Ivanu Klarinu (SDP), budući da su ga za kaznena djela klevete tužila dva privatna tužitelja, Ante Kulušić i samoborski DIV.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike