Novosti
AGENCIJA ZA UGLJIKOVODIKE

Potraga za naftom i na području Like
Objavljeno 21. rujna, 2019.
Agencija: U prvom valu istraživanja u slavonskim županijama lokalne općine su u tri godine uprihodile više od 17 milijuna kuna

Nakon što su ljetos Agenciji za ugljikovodike kao rezultat prvog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu prijavljena prva tri komercijalna otkrića plina na području Slavonije i Podravine te nakon što je Vlada RH dodijelila nove dozvole za četiri kompanije koje će u idućih pet godina istraživati ostatak panonskog bazena, uspješno je privedeno kraju i treće nadmetanje za ostatak kopna.

Kako je objavila Agencija za ugljikovodike, zaprimljena je ponuda za istražni prostor D-14 koji obuhvaća područje gotovo cijele Ličko-senjske te dijelove Zadarske i Karlovačke županije koji se naslanjaju na Liku. Slijedi postupak pregleda i evaluacije pristigle ponude, što je posao Povjerenstva za provođenje nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, a koje će prema nadležnom ministarstvu uputiti prijedlog odluke za dodjelu dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, ako su zadovoljeni svi propisani kriteriji. Za ostala tri ponuđena istražna prostora kopna koji se protežu do Splitsko-dalmatinske županije nije bilo ponuda.

Ako Vlada prihvati ponudu, lički kraj može očekivati višestruke gospodarske koristi. Naknadu za istraživanje u iznosu od 400 kuna po četvornom kilometru dobit će sve općine na području Ličko-senjske županije, kao i općine Rakovica i Saborsko u Karlovačkoj županiji te Gračac u Zadarskoj, i to u idućih pet do sedam godina. U slučaju pronalaska ugljikovodika, naknada se povećava za čak deset puta.

"Važno je istaknuti kako su u prvom valu istraživanja, koje je bilo koncentrirano ponajprije na istočne slavonske županije, lokalne općine u tri godine uprihodile više od 17 milijuna kuna", podsjeća Agencija.

Uz fiksne naknade, kompanije koje istražuju ugljikovodike surađuju s lokalnim poduzetnicima i angažiraju lokalnu radnu snagu. Naime, preuzimanjem obveza iz radnog programa i poštujući odredbe Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, investitori će angažirati domaće dobavljače i kooperante u najvećoj mogućoj mjeri.

Iz svih istražnih prostora i radova isključeni su nacionalni parkovi i parkovi prirode, naglašava se u objavi Agencije za ugljikovodike. Područja od velikog prirodnog značaja za Republiku Hrvatsku, poput Velebita, također nisu uključena i na njima se neće ništa istraživati. Zone izuzeća također uključuju sva izvorišta vode, sve vodotoke i jezera, sva rijetka staništa od iznimne biološke vrijednosti, sve šume posebne namjene te građevinske zone.

Igor Mikulić
Nema istraživanja u zaštićenom području
“U Europi postoje zaštićena područja unutar kojih je moguće provoditi aktivnosti eksploatacije ugljikovodika, ipak, Hrvatska nije, i ne planira uvesti model istraživanja i eksploatacije ugljikovodika unutar zaštićenih područja poput nacionalnih parkova i parkova prirode, za što se i pobrinula zakonskom regulativom koja je u prošlosti dopuštala bušenja na daleko većim i širim prostorima”, ističe Agencija za ugljikovodike.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK O SVOM STANJU I PLANOVIMA

Osječanima uskoro manji prirez

2

POSTATI DIO BUDUĆNOSTI

Uz 5G mrežu do bržeg razvoja grada

3

ODREĐENA MAKSIMALNA CIJENA ZA OPSKRBLJIVAČE

Nove veleprodajne cijene plina donose kućanstvima 240 kuna uštede godišnje