Novosti
MRŽNJA PREMA HRVATIMA

Bez reakcije srbijanske vlasti na prijeteće grafite
Objavljeno 21. rujna, 2019.
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zahvalio je u petak domarima Osnovne škole "Filip Kljajić" u Beogradu što su prebojili grafite s izrazima mržnje prema Hrvatima, istodobno izrazivši zabrinutost zbog ponovnog izostanka bilo kakve reakcije službenih institucija u Republici Srbiji glede prijetećih poruka upućenih Hrvatima u javnom prostoru.

Desetak dana na zidovima beogradske škole stojali su grafiti "Četnici", "Granate na Hrvate", "Vukovar", "Knin", "Smrt komunizmu", "Ratko Mladić", "Ja sam četnik", "Devojke vole četnike", no tek poslije objave u medijima grafiti su prekriveni bojom. DSHV još jednom izražava zabrinutost zbog izostanka reakcije državnih institucija i nositelja vlasti koji se ne očituju zbog ovakvih pojava u srbijanskome društvu, dok istodobno svoju pozornost usmjeravaju na slične događaje koji se zbivaju u susjednim zemljama, dodaje se u priopćenju jedine političke stranke hrvatske manjine u Srbiji.

"U društvu koje je posvećeno europskim integracijama, kao što je slučaj u Srbiji, ovakve negativne pojave institucije Republike Srbije moraju ne samo javno osuditi, nego i adekvatno sankcionirati", ističe se u dopisu DSHV-a u kojem se zaključuje da izostanak reakcije državnih tijela dodatno u hrvatsku zajednicu unosi nemir i strah.

Ovo je drugi slučaj antihrvatskih grafita u posljednjih dvadesetak dana. Početkom rujna u Novome Sadu osvanula je poruka "Ubij Hrvata da šiptar nema brata", što je gradska služba po dojavi medija brzo prebojila. H
Možda ste propustili...