Svijet
VRIJEME JE ZA PROMJENE

Poruke s prosvjeda za klimu: "Uništavate nam budućnost"
Objavljeno 21. rujna, 2019.
I osječki su srednjoškolci upozorili javnost da je krajnji čas za promjene

Stotine tisuća učenika, studenata, službenika i drugih prosvjednika u petak je diljem svijeta izišlo na ulice kako bi od čelnika koji se idućeg tjedna okupljaju na summitu o klimatskim promjenama zatražili da poduzmu hitne mjere kako bi spriječili ekološku katastrofu.


Naoružani zviždaljkama i transparentima poput "Spasite Zemlju, to je jedini planet s čokoladom", "Klima se mijenja, promijeni se i ti", "Uništavate nam budućnost", Globalnom prosvjedu za klimu pridružili su se i osječki srednjoškolci. Okupljeni ispred III. gimnazije, jasno su artikulirali svoje stavove te upozorili javnost da je krajnji čas za promjene. "Prosvjedom želimo potaknuti političare da nešto učine, da je vrijeme za promjene, želimo ih osvijestiti da ovo nije problem samo nas mladih i naše budućnosti, nego je ovo svjetski problem svih ljudi, i to već danas. Također, želimo osvijestiti i građane da problem uistinu postoji i da svatko treba krenuti od sebe i zapitati se: Što mogu učiniti da pomognem?" poručila je Lucija Lauš, učenica 3. razreda III. gimnazije, uz sestru Karlu, studenticu 2. godine Medicine, jedna od organizatorica prosvjeda.


Svjetski klimatski štrajk započeo je na pacifičkim otocima. Uslijedili su prosvjedi u Australiji, Japanu, na jugoistoku Azije te u Europi, Africi i na Bliskom istoku. Društvene mreže preplavljene su objavama s prosvjeda različitih veličina. U nigerijskoj Abuji okupilo se nekoliko desetaka učenika osnovne škole, a u gradovima poput Hamburga ili Melbournea nekoliko desetaka tisuća ljudi.


Greta Thunberg, 16-godišnja švedska aktivistinja koja je inspirirala pokret, na svom je Twitter profilu objavila kako se "ogromna gomila" okuplja u Sydneyju i da je Australija time "postavila standard" za prosvjede u oko 150 država.


"Naša budućnost je na vašim ramenima", napisali su studenti na jednom od natpisa u Berlinu. "Naši oceani se dižu, pa i mi", jedan je od popularnijih slogana, nošen i u Melbourneu i u Kalkuti.


Prosvjednici pozivaju vlade da poduzmu hitre mjere kako bi se ograničile štetne posljedice klimatskih promjena koje prema njima izaziva čovjek.


Na summitu u zgradi UN-a u New Yorku idućeg tjedna okupit će se svjetski čelnici kako bi razgovarali o strategiji borbe protiv klimatskih promjena poput prelaska na obnovljive izvore energije. Na njemu će se od čelnika zatražiti da osnaže inicijative za smanjivanje emisije stakleničkih plinova, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio im je da "dođu s idejama, ne s govorima".
UN na svojim stranicama piše da posljednje analize pokazuju kako bi se brzim djelovanjem u idućih 12 godina mogle znatno smanjiti emisije štetnih plinova i održati rast prosječne temperature na ispod 2 Celzijeva stupnja. UN poručuje i kako je Pariški sporazum nevažan bez ambicioznog djelovanja u skladu sa zacrtanim ciljem smanjenja emisija za 45 posto u idućem desetljeću i postizanja neutralnih emisija do 2050.


Ivan Alilović/Hina
Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

Najčitanije iz rubrike