Osijek
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U OSIJEKU

Na predstavljanju projekata Školskom ulicom zavladali električni automobili, romobili i bicikli
Objavljeno 21. rujna, 2019.

Mnoštvo djece i znatiželjnih Osječana pronašlo se jučer u Školskoj ulici, gdje su neometano upoznavali dostupne alternativne oblike kretanja u sklopu tradicionalnog Europskog tjedna mobilnosti. Obustavljanjem prometa u ovoj ulici omogućeno im je isprobavanje električnih automobila, romobila i bicikala, što su mnogi, posebice učenici obližnje OŠ Franje Krežme, s oduševljenjem prihvatili. Međutim, uz to što su sudjelovali u zabavno-edukativnim aktivnostima i uživali u čarima modernih prijevoznih sredstava u organizaciji osječkog Crvenog križa, Policijske uprave Osječko-baranjske, udruge BikeOS, Elektrotehničke i prometne škole i JU Županijske razvojne agencije, građani su otkrili i kakvim će još projektima njihovo kretanje gradom i okolicom biti brže, jednostavnije i ekološki osviješteno.

- Budući da inicijative poput Europskog tjedna mobilnosti potiču uvođenje održivih prijevoznih sredstava u gradove i poučavanje stanovnika o alternativnim načinima prijevoza, mnogi novi projekti Grada Osijeka kreću se upravo u tom smjeru. Prije dva tjedna tako smo potpisali dva nova vrijedna projekta: "Biciklističke staze grada Osijeka: Biljska cesta i Tenjska cesta" i "E-Mobilnost grada Osijeka". Prvi projekt vrijedan je četiri milijuna kuna, a podrazumijeva rekonstrukciju biciklističkih staza prema osječkim prigradskim naseljima, a uz Biljsku će cestu biti postavljena i nova rasvjeta, kao i sigurnosne ograde. Općina Bilje dobila je i projekt za nastavak staze kroz cijelu općinu. Drugi projekt, vrijedan devet milijuna kuna, odnosi se na nabavu 175 bicikala, od čega je 50 električnih, kao i na gradnju 25 samoposlužnih stanica, koje će biti dostupne preko korisničke kartice i aplikacije SMARTICE - pojasnio je dogradonačelnik Boris Piližota, istaknuvši da Grad snosi 15 posto troškova oba projekta, koja bi trebala biti realizirana u sljedeće dvije godine.

- Osim ovih projekata, prezentirali smo i "I-SharE LIFE", sustav 8-dijeljenih automobila, pa smo građanima pojasnili kako će sve funkcionirati. Zbog tehničkih problema realizaciju tog projekta očekujemo u skoroj budućnosti, a za drugi projekt, "Shareplace", vjerujemo da će zaživjeti iduće godine, uz jedinstvenu kartu koja će objediniti prometne sustave središnje Europe i omogućiti lakši dolazak do odredišta - istaknuo je Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka, koji se nada da će građani ubuduće, kao i u Školskoj, biti zainteresirani za električna i dijeljena prijevozna sredstva. M.Mandić
Građani su otkrili kako će im kretanje gradom i okolicom biti brže, jednostavnije i ekološki osviješteno
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike