Osijek
ŽUPANIJSKI PROJEKT DOSTUPNIJE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Potpisan ugovor za nabavu UZV uređaja od 2,2 mil. kuna
Objavljeno 21. rujna, 2019.
U okviru projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području Osječko-baranjske županije" jučer je u prostorijama Županije potpisan Ugovor o nabavi medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme, odnosno UZV uređaja, s predstavnikom tvrtke MedExpert.

Projekt se nastavlja s provedbom i danas smo potpisali ugovor vrijedan 2,2 milijuna kuna za UZV opremu za ginekologiju, pedijatriju i obiteljsku medicinu. Oprema će biti isporučena za pet domova zdravlja, a najveći dio bit će upućen Domu zdravlja Našice za obiteljsku medicinu i ginekologiju. Domovi zdravlja Osijek, Đakovo, Valpovo i Donji Miholjac dobit će UZV opremu za ginekologiju, pojasnila je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije, dodavši da se 72 različite vrste opreme, odnosno 747 komada, isporučuje za 104 liječnika. Cijeli projekt, kojemu je cilj dostupnija zdravstvena zaštita stanovnika, na području Županije financira se sredstvima Europske unije, odnosno u iznosu od 85 posto. U sufinanciranju je pomoglo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s oko 2,5 milijuna kuna, a ostatak od ukupno 24 milijuna kuna (od kojih EU financira oko 20 milijuna kuna) financira Osječko-baranjska županija.

Osim navedene opreme, tu su još i infrastrukturni radovi. Tramišak pojašnjava da su radovi na prenamjeni rodilišta u ordinacije u Domu zdravlja Đakovo završeni i vrijednost im je 3,2 milijuna kuna. U tijeku su radovi u Domu zdravlja Osijek, a što obuhvaća radove na postavljanju dizala u ambulantama Retfala, Jug 2 i Čepin, a za ostale ambulante koje pripadaju Domu zdravlja Osijek osigurane su rampe za invalide. Također, uskoro započinje postupak javne nabave za dogradnju Doma zdravlja Našice, i to na parkirališnom prostoru postojeće ustanove. Ondje će se graditi nova zgrada s oko 400 četvornih metara procijenjene vrijednosti od oko 3,5 milijuna kuna.

Dožupan Goran Ivanović Lac podsjetio je da je projekt vrijedan oko 30 milijuna kuna, a tiče se obnove primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije, započeo 1. prosinca 2017., a završava se u lipnju 2020. Na ovaj će se način, dodao je, rasteretiti osječki Klinički bolnički centar Osijek jer će se određeni pregledi, zahvaljujući UZV opremi, moći obaviti u domovima zdravlja. Inače, za rad na toj opremi te color dopplerima određen broj liječnika proći će edukaciju. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike