Regija
DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Prekinuti šutnju, nasilje prijaviti i tražiti kaznu
Objavljeno 19. rujna, 2019.
VIROVITICA - u Virovitici je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama te je predstavljen nacionalni multimodularni preventivni projekt "Lily" Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, usmjeren na senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije nasilja nad ženama, odnosno na promicanje svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti. Naziv projekta simbolično asocira na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec, usmrćenu 22. rujna 1999. godine u krvavom pohodu muškarca koji je tijekom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu, odvjetnicu Hajru Prohić te svoju suprugu Gordanu Oraškić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.

- Na predstavljanju projekta koji je svakom pojedinom točkom jasno, nedvojbeno i izričito poručio kako je krajnje vrijeme da se prekine šutnja, da se potaknu i žrtve i svjedoci da prijave nasilje, sudjelovali su profesionalni dramski umjetnici Kazališta Virovitica koji su izveli točku "Progovori", policijski službenici Interventne policije PU Virovitičko-podravske vježbom "Reagiraj" te policajci i policajke PU virovitičko-podravske koji su izveli tematsku pokaznu vježbu "Jaka sam". Tvrtka Borovo predstavila je tom prigodom startas tenisicu #RESPECTUS Lily, koja je izrađena upravo s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti.

Dio novčanog iznosa od prodaje ograničene linije tenisica #RESPECTUS Lily tvrtka Borovo izdvajat će u humanitarne svrhe za sklonište za žene - poručili su iz Udruge SOS Virovitica, suorganizatora događaja, uz Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VPŽ-a i Virovitice, Hrvatsku udrugu pripovjedača Pričalica, Kazalište Virovitica, Grad Virovitica, VPŽ, Kulturno umjetnički centar - studio za suvremeni ples, Tvrtku Borovo i La Donnu. V.G.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike