Crna kronika
NA SLATINSKIM CESTAMA

Iako nema mrtvih, zabrinjava broj ozlijeđenih osoba
Objavljeno 20. rujna, 2019.
U 92 prometne nesreće u osam mjeseci, šest je osoba zadobilo teške, a njih 43 lakše ozljede
SLATINA - Na području koje pokriva Policijska postaja Slatina u prvih osam mjeseci ove godine dogodile su se 92 prometne nesreće, od kojih 28 s ozlijeđenim osobama i 64 s materijalnom štetom. Stradalo je 49 sudionika, od kojih je šest osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, a 43 lakše, a poginulih osoba nije bilo - rekao je policijski službenik PP-a Slatina Kristijan Dlab govoreći o stanju sigurnosti cestovnog prometa na slatinskom području.
- U istom razdoblju prošle godine dogodile su se 102 nesreće, od kojih 24 s ozlijeđenim osobama, a 78 s materijalnom štetom. Pet sudionika zadobilo je teške, a 27 lakše tjelesne ozljede - rekao je Dlab. Prema iznesenim podatcima, vidljivo je da se ove godine dogodilo manje prometnih nesreća, ali u većem broju nesreća ozlijeđeni su sudionici u prometu, pa je više i lako i teško ozlijeđenih osoba. ‘‘Možemo konstatirati da je u prvih osam mjeseci ove godine došlo do pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa, odnosno do bitno većeg stradavanja sudionika u prometnim nesrećama‘‘, zaključio je Dlab.


Samo u jednoj prometnoj nesreći, nedaleko od Ćeralija, 3. svibnja, ozlijeđeno je pet osoba, od kojih dvije teško. Na krivudavoj brdskoj cesti kroz šumu VW Golf slatinskih oznaka prešao je na suprotnu stranu kolnika i udario u Audi A4 njemačkih oznaka. Oba su se vozila od jačine udara zarotirala i okrenula se u smjeru iz kojeg su dolazila, Audi je zatim sletio u desni putni jarak uz cestu, a Golf je na svojoj strani samo prednjim dijelom ostao na cesti. Međutim, od toga prednjeg dijela malo je ostalo jer je otpao kotač, hladnjak i cijeli motor, a otpao je i prednji lijevi kotač Audija, pa je cesta bila prekrivena razbijenim dijelovima oba automobila i zatvorena za promet.


Početkom srpnja na slatinskoj obilaznici ozlijeđen je pak vozač šlepera, koji je prednjim dijelom udario u stražnji kraj zaustavljenog auta. I šleper i automobil, u kojemu nije bilo nikoga, završili su u kanalu. U nesreći je teže bio ozlijeđen vozač šlepera.
U 14 prometnih nesreća sudjelovali su vozači pod utjecajem alkohola, što je dva više nego prošle godine. Policijski službenik Kristijan Dlab još jednom je ukazao na potrebu zaštite prvašića kao najmlađih i najneiskusnijih sudionika u prometu provedbom akcije Poštujte naše znakove, kojom su predviđena edukativna predavanja, podjela kabanica i žutih kapa, pokrivanje pješačkih prijelaza u blizini škola i pojačani nadzor prometa. Pozvao je sve vozače da se pridržavaju prometnih propisa te da posebnu pozornost obrate na najmlađe sudionike u prometu jer oni još uvijek nisu svjesni svih obveza i opasnosti koje im potencijalno prijete u prometu.
Petar Žarković
92

prometne nesreće dogodile su se u prvih osam mjeseci na slatinskom području
BESPLATNI PREGLED AUTOSJEDALICA
Kako bi se smanjio rizik od teškog stradavanja najmlađe djece u prometnim nesrećama, Udruga Roda i Policijska uprava virovitičko-podravska organizirale su u Slatini besplatni pregled dječjih autosjedalica. Roditelji su mogli provjeriti postavljaju li sjedalicu pravilno u svoj auto i koji se položaj preporučuje djeci pri vožnji automobilom. Akciju su proveli članica Udruge Roda Tanja Uremović i policijski službenici Anita Relić i Miljan Radulović. Nažalost, još uvijek ima vozača koji djecu u svojim automobilima prevoze bez autosjedalica.
Možda ste propustili...

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike