Tehno
TEST: CANON ZOEMINI

Fotka bilo gdje, bilo kad - kompaktan prijenosni pisač
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Canon Zoemini vraća se na velika vrata jer omogućava instant-ispis s pametnog telefona

Ako pogledamo vlastito ponašanje, ali i ponašanje svih oko nas, možemo zaključiti kako nikada više nismo fotografirali nego što to činimo sada. Za to su dakako zaslužni pametni telefoni, koji su učinili da svatko od nas u gotovo svakom trenutku ima sposoban fotoaparat uza sebe.

S druge strane, isti ti pametni telefoni istisnuli su nekada popularne kompaktne fotoaparate s tržišta. Danas rijetko tko kupuje fotoaparat reda vrijednosti do kakvih 2000 kuna jer je velika šansa da mu je fotoaparat na pametnom telefonu boljih mogućnosti nego taj kompakt. Sve skupa dovelo je do dvije stvari: rijetko tko, osim entuzijasta ili profesionalaca, kupuje posebno fotoaparat, i drugo, ispis fotografija rapidno je opao. Sigurno i sami na pametnom telefonu imate možda na stotine ili tisuće fotografija, no koliko ste tih fotografija ispisali? Možda gdjekoju. Iako digitalno čuvanje fotografija ima smisla, uvijek nam je drago u ruke uzeti i ispisanu fotografiju. Opipljiva je, fizička, trajna, a ako ju možete imati odmah i dati ju nekome odmah, e to je posebna emocija koju može osigurati samo instant-ispis fotografija. Sigurno nema osobe koje nema nikakve emocije kada u ruke uzme fotografiju drage osobe.

Ispisuj bilo kad
i bilo gdje
Kako more snimljenih fotografija ne bi samo stajalo na telefonu i čekalo možda neslavan trenutak gubitka telefona ili podataka s njega, Canon, kao jedan od lidera u području ispisa, predstavio je seriju uređaja Zoemini. U našem slučaju Zoemini je nevjerojatno kompaktan prijenosni pisač za instant-ispis fotografija! Za tu mogućnost Canon Zoemini primjenjuje tehnologiju ZINK (zero ink), što znači da troši i za ispis zahtijeva nula tinte. Slično kao nekada (i sad?) popularni Polaroid fotoaparati za instant-ispis, sve potrebno za ispis nalazi se u samom papiru. Sam Canon Zoemini prijenosni pisač dolazi s punjivom baterijom, a u paketu je i deset fotopapira Canon ZINK. Fotopapiri, ili papirići, jer su njihove dimenzije 2 x 3 inča, izuzetne su kvalitete, otporni su na trganje, vlagu, „mrljanje“ boje, a k tomu samoljepljivi su! Rezolucija ispisa je 314 x 400 dpi, a ako vam te brojke ništa ne znače, reći ćemo da će te kvalitetnom ispisa biti zadovoljni. Ako je početnih deset papira malo, a bit će sigurno, dodatni papir može se kupiti u pakiranjima od 20 ili 50 komada. Otvaranjem pisača i umetanjem papira spremni smo za instant-ispis.

Canon Mini Print
Prije ispisa s telefona pisač je potrebno povezati s pametnim telefonom preko Bluetootha. Ta je radnja jednostavna, brza i gotova za koji tren. Nakon toga na telefon iz Google Play Store ili Apple App Store, ovisno koristimo li Android ili iOS telefon, instaliramo Canon Mini Print.

Aplikacija Canon Mini Print donosi nekoliko zanimljivih opcija. Osim same mogućnosti slanja fotografija na pisač za ispis tu je i mogućnost njihove obrade, dodavanja poruka, emotikona i drugih elemenata. Posebno je zanimljiva funkcija „popločavanja“ za stvaranje velikih postera ili slika od četiri ili devet ispisa malih fotografija.

Tu je i više od deset jedinstvenih predložaka za kolaže koji se slažu ispisom slika. Od retroselfija do zaigranih filtara sa životinjskim licima - Canon Zoemini omogućuje prilagodbu i brz ispis zanimljivih uspomena. Ispis fotografije traje nekoliko trenutaka, a iščekivanje i ispis te instant-uspomene koje pruža Canon Zoemini preporučujemo svakako iskusiti. Prepreka do instant-fotografija je kao i u svemu cijena.

Canon Zoemini pisač prodaje se po cijeni od oko 1000 kuna, a tomu valja dodati cijenu papira, koja je za paketić od 20 listova oko 150 kuna. Iako se čini puno, Canon Zoemini i instant-ispis nije nešto što ćete često koristiti, nego, kao i nekada uz instant-fotoaparate, pomno odabrati fotografiju od koje ćete napraviti trajnu uspomenu u nekom trenutku druženja, slavlja, veselja.

U vremenu kada snimamo na desetke fotografija dnevno, možda nije loše malo zastati, odabrati najbolje i napraviti trajnu uspomenu.

Marin Režić
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike