TvObzor
PUTOVANJE JEDNOG PSA

Priča o prijateljstvu koje nadilazi živote
Objavljeno 20. rujna, 2019.
U filmu Putovanje jednog psa, nastavku globalnog hita Dog‘s Purpose, pas Bailey pronalazi svoju novu sudbinu i stvara neraskidivu vezu

Godine 2017. publika je bila oduševljena toplom pričom A Dog’s Purpose o odanom psu Baileyu, koji nam je pokazao smisao života. Vlastitim reinkarnacijama u tijelima različitih pasa Bailey je pronašao svoju svrhu u pomaganju voljenom zbunjenom dječaku da postane muškarac. No priča o jednom čovjeku i njegovu najboljem prijatelju počela je nekoliko godina prije tijekom neplanirane vožnje do Zapadne obale.

Priča autora W. Brucea Camerona temelji se na priči koju je pisao za ženu koja će mu postati suprugom: Cathryn Michon. Prije nego što se par vjenčao i nedugo nakon što je Michon izgubila svog voljenog psećeg prijatelja, Cameron i Michon vozil su sei obalom Kalifornije. Michon je bila slomljena srca i tražila je smisao u tom gubitku, a Cameron joj je počeo pričati živopisnu priču o psu koji nije zapravo umro nego se nastavio reinkarnirati, pa su u tome pokušali pronaći neki smisao.

Michon je slušala njegovu 90-minutnu priču i kroz suze mu rekla da je mora pretočiti u knjigu jer će tako pomoći ljudima. Ta je priča uskoro postala prva u nizu Cameronovih bestselera i osnova za istoimeni film u produkciji kompanija Amblin Entertainment i Reliance Entertainment. Michon ne samo što mu je postala supruga nego su i zajedno napisali scenarij za film A Dog’s Purpose i nastavak Putovanje jednog psa. Kroz Cameronovu dirljivu priču milijuni obožavatelja vidjeli su sebe i životinje koje su voljeli u svom životu. Privukla ih je nadahnujuća priča o ljubavi i gubitku ljubimca koji nam daje bezuvjetnu podršku. Prije romana A Dog’s Purpose i hit-nastavka Putovanje jednog psa Cameron se proslavio kao autor duhovitog bestselera “8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter”. Knjiga je postala vrlo popularna TV serija, u kojoj glume John Ritter i Katey Sagal. No priča o Baileju i dječaku Ethanu vinula je Camerona u vrh liste najprodavanijih autora. Na zahtjev Michon i Camerona, Gavin Polone, čija su desetljeća iskustva u produkciji rezultirala hitovima Panic Room i Zombieland, pročitao je roman dok je još bio u povojima, a potom nadgledao svaki korak njegova razvoja u film. Film Putovanje jednog psa režirala je Gail Mancuso, a glavne uloge u filmu tumače Marg Helgenberger, Betty Gilpin, Henry Lau, Kathryn Prescott, Dennis Quaid. Glas psu Baileyu daje Josh Gad.
Nikola Kučar
Kako je nastao film
Nakon uspjeha prvog filma A Dog’s Purpose producent Polone oslonio se na Camerona i Cathryn Michon i scenariste Mayu Forbes i Wallyja Wolodarskyja kako bi napravio nastavak koji će biti priča za sebe, a ne odjek prvog nastavka. U Cameronovu drugom poglavlju srećemo Baileya, koji je konačno kod kuće na sigurnom sa svojim “dječakom” Ethanom i koji vjeruje da je ispunio svrhu svojih brojnih života. No uskoro otkriva da njegova misija više nije čuvati jednu osobu. Ethan će zauvijek biti njegov “dječak” i Bailey će ispuniti svaku njegovu zapovijed.

Bailey još uvijek živi na farmi s Ethanom i Hannah, u čijem domu živi i njihova snaha Gloria i njezina dvogodišnja kći CJ, koju Bailey čuva. Bailey smatra malenu CJ Ethanovim produžetkom pa su njegove dužnosti jasne kada Ethan zatraži njegovu pomoć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike