Sport
NEUVJERLJIVI IZVAN GRADSKOG VRTA

Osijek na pobjedu u gostima čeka više od četiri mjeseca
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Bijelo-plavi su posljednji put u gostima slavili kod Lokomotive, kod koje igraju u petak

Nogometaše Osijeka u sljedećih mjesec i pol dana čekaju četiri gostovanja u šest prvenstvenih utakmica. Sudeći prema učinku koji bijelo-plavi imaju na strani otkako je kormilo momčadi preuzeo Dino Skender, to baš i nije vijest kojoj se treba radovati.

U Skenderovoj eri koliko je Osijek dobar kod kuće (još uvijek ga nitko nije pobijedio u Gradskom vrtu nap.a.), praktično je isto toliko neuvjerljiv u gostima. Devet puta je Dino Skender bijelo-plave poveo na gostovanja i od 27 mogućih osvojio je samo devet bodova, što je niskih 33 posto. Jasno, taj je postotak nizak ako se u obzir uzmu ambicije Osječana koje su vezane uz napad na drugo mjesto.

Preoprezni u gostima
Ako žele biti konkurentni u toj utrci taj postotak pobjeda trebao bi se najmanje popeti iznad 50 posto. Naime, u najboljoj klupskoj sezoni, kada su gostovanja u pitanju 2016./17., u 18 susreta Osijek je imao devet pobjeda i tri remija, što je iznosilo 55 posto osvojenih bodova, i s tim je svojim rekordnim učinkom bio tek četvrti na kraju. Tada je plasman pokvaren zbog previše izgubljenih bodova kod kuće. Sada je situacija obrnuta. Kod kuće je Osijek vrlo uvjerljiv, ali u gostima nikako ne uspijeva pronaći pravu pobjedničku formulu. Ako pogledamo sva gostovanja dosad, pa čak i ona u kojima je Osijek pobijedio, nije teško doći do zaključka kako je izvan Gradskog vrta Skender skloniji opreznijem planu igre. I ne bi to samo po sebi bilo loše ako bi donosilo rezultate. Međutim, dosad su Osječani, igrajući na taj način, češće ostajali praznih šaka negoli su "omastili brk". Pa čak i utakmice koje su rezultatski bile uspješne (Inter Zaprešić i Lokomotiva) prelomljene su u posljednjih deset minuta. Osijek je sada u situaciji koja više ne priznaje igru na jedan bod. Istina, pogled na ljestvicu u ovom trenutku još je uvijek uredu, ali ako izostanu pobjede na gostovanjima slika će se brzo promijeniti nagore. Uostalom, bijelo-plavi su posljednju gostujuću pobjedu proslavili prošle sezone i to baš na istom mjestu gdje će gostovati sutra u Kranjčevićevoj kod Lokomotive. Bilo je 4:0 za bijelo-plave. Ako hoćete precizno, sutra, kada istrče na teren Kranjčevićeve, Osječani će gostujuću pobjedu čekati točno 132 dana. Previše za momčad s visokim ambicijama. I zato bi trener Dino Skender mogao razmisliti o promjeni plana igre na gostovanjima, jer mu ovaj dosadašnji nije donio previše koristi.

Osijek na gostovanjima mora jasnije iskazati želju za pobjedom. Opet ćemo za primjer uzeti baš taj posljednji trijumf na strani protiv Lokomotive. U toj se utakmici ta glad za pobjeđivanjem itekako osjetila od prve minute i bilo je pravo čudo kako Osijek već nakon prvog dijela susreta nije imao prednost od dva-tri pogotka razlike. E, tako nešto će im trebati i sutra.

Širina postala problem?
Remijem protiv Varaždina doveli su se u situaciju u kojoj im je prostor za manevriranje prilično sužen. Ako žele nastaviti živjeti pri vrhu HNL-a morat će početi pobjeđivati u gostima. Druge im nema. Sad ostaje pitanje može li Skender to prelomiti sa sobom i malo jače "otvoriti gard" na gostovanjima. Dosta će toga ovisiti i o izboru momčadi. Nekako nam se čini kako mu je novostvorena širina igračkog kadra zapravo donijela više brige nego koristi. Nakon susreta protiv Varaždina izrekao je jednu čudnu rečenicu:

- Imamo širinu, ali uoči susreta s Varaždinom u momčadi je vladalo nekako čudno, negativno ozračje.

Očito je kako ima statusom nezadovoljnih igrača u svlačionici. Nije ni tajna kako je Skender formaciju prilagodio nekim igračima. On bi osobno više volio igrati s jednim napadačem, onda su tu te dvojbe Žaper ili Jugović, Šorša ili Igor Silva, a možda ih ima još.

Uglavnom, brojna su iskušenja pred trenerom Osijeka, a u takvim situacijama jedino mu preostaje vjerovati sebi kada su odluke u pitanju. I oko plana igre, formacije i izbora momčadi. Ovo nije vrijeme ni za kakve kompromise. Sada je trenutak kada Skenderov posao postaje najsamotniji na svijetu...

Dalibor Keler
2

boda donio je Osijek ove sezone s tri gostovanja u HNL-u
2

pobjede ostvarili su bijelo- plavi u gostima otkako je na klupi Dino Skender
33

posto bodova osvojio je Osijek na strani u Skenderovoj eri
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike