Sport
BORBA GIMNASTIČARA ZA SP

U Guimaraesu pada odluka o posljednjem putniku u Stuttgart
Objavljeno 19. rujna, 2019.
U neizvjesnom i zanimljivom lovu na jedno prazno mjesto za SP čak su tri Osječanina - Benović, Prpić i Nemčanin

Od danas do nedjelje portugalski Guimaraes bit će domaćin gimnastičkog Challenge Cupa, posljednjeg natjecanja sezone uoči Svjetskog prvenstva u Stuttgartu. Bez obzira na to što se radi o posljednjem natjecanju uoči onog najvećeg u 2019. godini, ipak konkurencija nije tako kvalitetna kao uoči svih ranijih "generalki" na europskim ili svjetskim smotrama.

Razlog tome je ipak mala vremenska razlika između dva natjecanja, pa većina gimnatičara negdje u svojim dvoranama ili trenažnim kampovima radi završni "glanc" prije nastupa na Svjetskom prvenstvu. Za hrvatsku gimnastiku ipak još nije definiran popis putnika za Stuttgart nakon što je zbog ozljede morao nastup otkazati Filip Ude. Za slobodno mjesto bore se Osječani Aurel Benović (GD Osijek Žito) i Renato Prpić (Inova Gim) te Zagrepčanin Matija Baron, koji je ipak u slabijem položaju negoli njegove osječke kolege, koji moraju odraditi samo jedan nastup kojim bi zadovoljili kriterije. Za Benovića na parteru on bi morao dobiti ocjenu od najmanje 14.300, a Renato Prpić na konju s hvataljkama 14.167. Obojica zasad imaju odrađenu jednu kriterijsku vježbu na otvorenoj sceni, dok Baron na konju s hvataljkama još teoretski može dohvatiti Stuttgart ako odradi kvalitetne vježbe i danas u kvalifikacijama i u subotnjem finalu. Zanimljiv će biti slučaj ako se dogodi primjerice da danas u kvalifikacijama i Benović i Prpić ostvare kriterijsku vježbu. Tada će u Stuttgart ići onaj koji je "prebacio" u većem postotku svoju vježbu od norme. Ako na primjer jedan od njih dvojice uspije odraditi vježbu u kvalifikacijama, a drugi u finalu, prednost će imati onaj koji je uspio uhvatiti kriterij dva dana ranije. Postoji još jedna opcija što ako ni jedan od vježbača u Guimaraesu ne ispuni kriterij. Tada je "prvi ispod crte" još jedan Osječanin Mauro Nemčanin, koji je na prošlogodišnjem Europskom juniorskom prvenstvu nastupom u finalu na konju s hvataljkama uhvatio određeni broj bodova koji ga je trenutno svrstao na mjesto prve pričuve.

- Na parteru imamo dva Japanca čije kvalitete ne znamo, ali čim su u japanskoj reprezentaciji, znači da su dobri i kvalitetni. Koliko sam vidio na konju s hvataljkama dolazi Meksikanac Coral Barron, koji je eksplodirao prije nekoliko sezona. Uspiju li Aurel i Renato odraditi vježbu kojim bi ispunili kriterij, onda će to sigurno biti i vrlo visok plasman - rekao je Vladimir Mađarević, trener Aurela Benovića i predsjednik Tehničke komisije HGS-a. Mađarevićev štićenik na važno natjecanje ne ide potpuno fit.

- Imam problema s ozljedom leđa… Do jučer je bilo upitno hoću li uopće ići na natjecanje jer sam se ozljedio u subotu na treningu pri doskoku na jednom od elemenata u vježbi. Bol je još uvijek prisutna i pod lijekovima sam, ali ću dati sve od sebe da uđem u finale i probam dohvatiti ocjenu 14.300, koja će mi ujedno biti i dovoljna za odlazak na SP, poručio je Benović.

Prpić je pak u pratnji svoga trenera Saše Solara u Portugal stigao izravno s natjecanja u Parizu, gdje je nastupio prošlog tjedna, a nastup je tada završio u kvalifikacijama.

U svakom slučaju na kraju sezone čeka nas vrlo zanimljiv rasplet, a svakako lijepa je vijest da su u toj konkurenciji i tri mlada osječka gimnastičara.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

Najčitanije iz rubrike